Captació d'adeptes

Desarticulat un grup afí a Estat Islàmic que radicalitzava presos a les presons

L'operatiu coincideix amb el moment de màxima població reclusa a Espanya per motius de terrorisme gihadista

pintada-yihadista-en-prisin-estremera-mayo-2017

pintada-yihadista-en-prisin-estremera-mayo-2017

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, ha identificat i ha pres declaració en qualitat d’investigats a 25 interns de diferents presons espanyoles, acusats de formar part d’un grup afí a Estat Islàmic que es dedicava a la radicalització d’altres presos. És la primera operació d’aquestes característiques portada a terme a Europa contra un entramat alineat amb l’estratègia d’Estat Islàmic.

Així ho ha informat el Ministeri d’Interior en un comunicat en què assenyala que el grup estava integrat per diversos dinamitzadors que, a més de dedicar-se a captar interns de l’òrbita d’Estat Islàmic, també pretenien cohesionar els presos empresonats per delictes de terrorisme. Així, pretenien forjar l’embrió del que podria considerar-se un "front de presons" gihadista.

Apunten des del Ministeri que aquest fet posa en relleu que, la majoria dels individus investigats, lluny d’assolir els objectius de reinserció social, s’han mantingut actius en la militància gihadista, augmentant el seu procés de radicalització durant la seva estada a la presó.

Segons explica el comunicat, l’objectiu de l’operació ha sigut recopilar proves que permetessin aclarir l’activitat del grup investigat, que està format tant per presos amb antecedents previs per delictes de terrorisme gihadista, com per presos comuns amb un procés de radicalització que s’ha iniciat durant la seva estada a la presó.

La investigació, a més, assenyala que l’activitat del grup podria anar més lluny de la seva finalitat proselitista, si es tenen en compte els atacs gihadistes a l’interior de la presó francesa d’Osny el 2016, i el protagonitzat el 2018 a Lieja (Bèlgica).

Tot i que la investigació va començar sobre un intern en un centre penitenciari en particular, en l’actualitat l’activitat il·lícita s’estenia a 17 centres, la qual cosa suposa el 55% de les presons que allotgen presos vinculats al terrorisme gihadista.

Procés de captació

Per al procés de captació i adoctrinament, el grup combinava la interacció física entre interns, dins dels mateixos centres penitenciaris, amb la relació a través de cartes, fet que permetia establir comunicació amb reclusos ubicats en diferents presons.

Des d’Interior destaquen els mecanismes de control establerts en la normativa penitenciària, així com el monitoratge del fenomen de la radicalització gihadista duta a terme per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

Notícies relacionades

Per eludir aquests mecanismes de monitoratge i prevenció, els reclusos recorrien a vies alternatives, com l’ocupaciód’altres interns no subjectes a especial vigilància.

L’operatiu coincideix temporalment amb el moment de màxima població reclusa per motius de terrorisme gihadista, fruit de la intensa activitat desenvolupada per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat durant els últims anys.