Aquest matí

Protecció Civil prova avui 86 sirenes de risc químic en 38 municipis

El simulacre es porta a terme entre les 10.00 i les 12.50 hores

zentauroepp44383357 ferry180720172617

zentauroepp44383357 ferry180720172617

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil prova aquest dijous, 8 de novembre,l’efectivitat del so i la cobertura de les 86 sirenes, adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya Plasseqacat, que alerten d’accident químic en 38 municipis catalans.

Aquestes sirenes sonaran seqüencialment entre les 10 i les 12.50 h del matí i s’activaran un total de 86. La sirena consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha acabat el risc, la població sentirà un senyal continu de 30 segons de durada.

Avís

Durant la prova, Protecció Civil farà un enviament massiu de missatges a través de l’aplicació per a mòbilde la Generalitat. També s’informarà a través de Twitter. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya enviarà un missatge de mòbil a les persones sordes que viuen en zona de risc químic, i es farà una trucada de veu automàtica als habitants de la zona de Campredó, que no tenen cap altre mitjà d’avís.

De fet, per al simulacre de dijous s’han repartit 68.000 fullets i 7.000 cartells

Poblacions afectades

A la demarcació de Barcelona participaran en el simulacre: Barcelona ciutat, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba.

A la demarcació de Girona es farà la prova a: Riells i a Viabrea; a la Catalunya Central sonaran les alarmes a Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet.

A la demarcació de Tarragona es farà el simulacre a: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou, mentre que les Terres Ebre activaran les alarmes a Flix i Tortosa.

Aquesta prova es fa dues vegades a l’any no només per comprovar que les alarmes funcionen, sinó també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís i els consells a seguir en cas d’accident real. P

Per primera vegada sonaran les tres noves alarmes instal·lades a Terrassa, on s’ha fet una campanya informativa.

Participació ciutadana

El CECAT de Protecció Civil s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències de Catalunya 112, perquè les trucades d’avís de la població siguin derivades al telèfon d’informació, 012, per saber des d’on se senten les sirenes.

A més, uns seixanta centres escolars amb més de 26.675 persones aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament. Els nens també faran un taller per conèixer no només la sirena, sinó també com actuar.

Protocol d’actuació

Notícies relacionades

És important conèixer el protocol d’actuació en cas de risc real. El primordial és tancar-se a l’edifici més proper, tancar portes i finestres, i tancar la ventilació per evitar l’entrada de gasos tòxics. Les persones que es troben dins d’un vehicle l’han d’abandonar i anar a l’edifici més proper. És important que ningú surti fins que finalitzi l’avís, i que ningú vagi a buscar els nens a les escoles.

Es recomana no utilitzar els telèfons mòbils, si no és imprescindible, per no col·lapsar les línies.

Temes:

Catalunya