Baixada notable de temperatures

Una onada de fred polar arriba a Espanya aquest cap de setmana

La massa d'aire àrtic deixarà temperatures hivernals i nevades al nord

jgarcia36839314 barcelona  11 01 2017 barceloneando fr o un una parada de au170114161035

jgarcia36839314 barcelona 11 01 2017 barceloneando fr o un una parada de au170114161035 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

S’han acabat les agradables temperatures impròpies d’aquest mes. Almenys, en una gran part del territori espanyol, on s’espera un canvi brusc de temps. Una massa d’aire àrtic arribarà a la península Ibèrica aquest cap de setmana, substituint la massa càlida dels últims dies, fet que provocarà un generalitzat i acusat descens de les temperatures, així com significatives nevades en l’entorn dels sistemes muntanyosos del nord peninsular, segons la predicció del’Agència Estatal de Meteorologia(Aemet).

Dissabte, un front molt actiu recorrerà la Península de nord-oest a sud-est deixant al seu pas pluges i xàfecs generalitzats, que podrien ser més intensos i freqüents en la meitat nord i zona centre peninsular i que seran poc probables en l’extrem sud-est.

Després del pas del front es produirà una irrupció d’aire fred a la Península amb un descens acusat i generalitzat de les temperatures, que es notarà tant a la Península com a les Balears, un canvi que, a més, serà notable en àmplies zones de l’interior peninsular. En conseqüència, la cota de neu podrà baixar fins als 1.000 metres, i donar lloc a les primeres nevades d’importància al nord.

Seguirà la setmana que ve

Segons adverteix l’Aemet, és probable que la situació hivernal continuï, almenys, durant els primers dies de la setmana que ve.

Respecte a la predicció dels pròxims dies, Aemet preveu que la borrasca atlàntica en formació al sud de les Açores es vagi desplaçant cap a les Canàries. Simultàniament, l’entrada d’aire més càlid i humit d’origen subtropical contribuirà al fet que les precipitacions que es produeixin siguin intenses i localment persistents.

Notícies relacionades

Així, aquest dimecres s’esperen xàfecs a les illes occidentals, tot i que serà dijous el dia més advers, quan les precipitacions, que seran més intenses i persistents, afectin tot l’arxipèlag. Aquell dia les intensitats podran superar els 15-20 litres per metre quadrat (l/m2) en una hora i les acumulacions els 40-60 l/m en 12 hores a Tenerife, Gran Canària i les illes orientals.

A partir de divendres, la borrasca tendirà a anar perdent entitat mentre es desplaça cap a l’est. Les precipitacions, tot i que s’espera que siguin menys intenses, persistiran sobre l’arxipèlag i podran ser localment fortes, i és molt probable que afectin també el sud-oest peninsular.

Temes:

Fred