EL CAP DE SETMANA

L'onada de fred farà baixar les temperatures fins a 12 graus en algunes zones d'Espanya

Un front recorrerà Espanya de nord-oest a sud-est deixant xàfecs generalitzats i possibles nevades

rjulve36936502 valencia 19 1 2017 sociedad  ola de fr o  la agencia estatal181024122711

rjulve36936502 valencia 19 1 2017 sociedad ola de fr o la agencia estatal181024122711 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Análisis de Wireless DNA

Aquest octubre està sent, sens dubte, un mes per al record meteorològic. Després de tres setmanes i mitja en què hem presenciat el pas d’un huracà, el 'Leslie'; els reductes d’un altre huracà que va afectar notablement el continent americà, el'Michael', i la formació d’una DANADANA que va deixar inundacions a Mallorca i registres històrics al País Valencià i aMàlaga, ara arriba la primera irrupció tardoral d’una massa d’aire fred que farà que es desplomin els termòmetres fins a 12 graus en alguns punts del nord de la Península.

Les temperatures dels primers dies d’aquesta setmana no tindran res a veure amb les que tindrem a partir de divendres. La variació serà especialment notable alnord d’Espanya i ales Balears.

L’entrada d’aire fred reemplaçarà la massa càlida d’aquests dies anteriors i provocarà un descens notable de les temperatures, amb termòmetres que poden baixar de l’ordre de 10 a 12 graus a la meitat nord peninsular, així com nevades en els sistemes muntanyosos del nord amb una cota dels 1.000 metres (serralada Cantàbrica, Pirineu...).

Xàfecs generalitzats

El front recorrerà Espanya de nord-oest a sud-est deixant xàfecs generalitzats i localment intensos; a més, formarà una baixa pressió al Mediterrani portant pluges a les Balears.

Aquesta situació sembla que s’allargarà durant els primers dies de la setmana que ve.

De l’anticicló a les baixes pressions

El panorama dels primers dies de la setmana ha estat marcat per l’estabilitat atmosfèrica i el predomini anticiclònic.

El marc sinòptic d’aquests últims dies s’ha caracteritzat per la marcada presència de l’anticicló de les Açores situat al nord de les illes i un sistema de baixes pressions al nord d’Europa que han afavorit la formació d’un flux cap al nord. Això ha permès que pròximament arribi una massa d’aire fred que es propagui per Espanya, deixant vent, pluges i termòmetres a la baixa.

¿Però què produirà exactament l’arribada d’aquest profund tàlveg?

La meteorologia és un camp complicat i interconnectat, i un esdeveniment que es produeix molt lluny del nostre camp d’observació pot ser el causant del que passi aquí. De fet, això és el que passa.

Notícies relacionades

La formació d’una borrasca a l’oest d’Europa, a Terranova, i la seva conseqüent injecció d’aire, provoca una reacció en cadena sobre les ones de Rossby (ona planetària que es tradueix en ondulacions del vent a gran altura que té gran influència en el temps en latituds mitjanes i altes). Aquest fenomen és difícil de modelar, per la qual cosa l’arribada del tàlveg encara presenta certa incertesa, principalment en la seva extensió per la península, tot i que tot apunta a la previsió esmentada anteriorment.

A més, hi ha cert debat sobre la procedència de l’arribada de l’aire fred entre els experts. Els especialistes tenen obert un debat sobre si és una massa polar marítima (humida i freda) o àrtica (freda i seca). Això tindria una repercussió sobre la quantitat de precipitacions que es podrien donar els pròxims dies, tot i que finalment sembla que hi ha cert consens sobre l’àrtica.