animació perillosa

Els riscos d''escanejar' l'audiència

Projectar làsers de discoteca normals cap al públic no sol comportar riscos, però els feixos d'alta potència són més perillosos

zentauroepp45442662 laser181013183835

zentauroepp45442662 laser181013183835

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro

El 2008,35 participants al festival Aquamarine, a prop de Moscou, van perdre parcialment la visió perquè un làserpolsat, que havia d’apuntar al cel, es va dirigir a l’audiència. L’any següent, dues persones van patir danys oculars al festival Tomorrowland, a Bèlgica: els culpables erenuns punters làser repartits entre el públic. El 2014, un article científic va relatar el cas de dos joves coreans afectats per làsers verds en una festa.

“Hi ha hagutmolt pocs casos de làsers de discoteca que causin danys en més de 40 anysd’ús en espectacles de llum”, afirma Patrick Murphy, director executiu de la International Laser Display Association, que agrupa les empreses del sector del làser aplicat a l’art i a l’entreteniment.

El truc de disparar làsers cap al públic d’una discoteca, anomenat “escaneig d’audiència”, no té per què ser perillós. “És teòricament possible que un làser continu visible de discoteca causi danys, però hi ha molt pocs casos”, explica Murphy.

Parpellejar i allunyar la vista

“Un làser visible com els que s’utilitzen a les discoteques travessa la còrnia, que és transparent, i per això no pot absorbir l’energia del làser i no pot lesionar”, detalla. A més, si els làsers molesten,una cosa tan simple com parpellejar o allunyar la vista sol proporcionar prou protecció.

“Algunes denúncies de danys per làsers es deuen a problemes preexistents a l’ull, per exemple danys a la còrnia, que la persona nota quan l’il·lumina el làser, o atribueix erròniament al feix”, afirma Murphy. Aquest supòsit quedaria exclòs en el cas de Z. C., ja que no hi ha evidencia de contusions o penetració d’objectes punxants.

Notícies relacionades

“En altres casos, la causa real no és el làser de la discoteca, sinó un punter làser”, prossegueix Murphy. Els casos més precisos solen implicar làsers polsats. “Aquests són molt més perillosos que els continus, perquè empaqueten moltíssima més energia al feix”, explica Murphy. Un làser polsat pot semblar igual de lluminós que un de continu, però els seus impulsos poden concentrar fins a 100 vegades més energia. La International Laser Display Association té regles estrictes que prohibeixen dirigir-les cap al públic en qualsevol cas. No obstant, també un làser continu potent pot ocasionar danys en circumstàncies especials, com en el cas de Z. C.

Rubén Pascual, encarregat del servei d’oftalmologia infantil de l’Hospital San Pedro de Logronyo, que ha tractat els riscos dels làsers de discoteca en el seu blog Ocularis,opina que no es necessiten canvis legislatius per abordar l’assumpte. “La reglamentació és suficient: les normes de seguretat són bastant restrictives i específiques”, afirma Rubén Pascual, encarregat del servei d’oftalmologia infantil de l’Hospital San Pedro de Logronyo. “Crec que en l’àmbit industrial es respecten al peu de la lletra. Probablement a les discoteques no es manté la mateixa rigidesa amb les normes”, apunta. En resum, una mica de prudència per part dels dj i dels seus fans podria ser suficient per evitar mals majors.