Un grup d'experts revisarà la prescripció dels abusos a menors

Justícia encarregarà la comissió que estudia els delictes sexuals que elabori un informe

El Govern vol ampliar els terminis però considera "prematur" que comencin a comptar quan la víctima compleixi 30 anys

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Ángeles Vázquez

Emiliano Álvarez va començar a patir abusos per part d’un sacerdot quan tenia 10 anys. La por, el dolor i la vergonya del que va patir van acabar amb la seva infantesa i van marcar la seva vida adulta. Avui té 52 anys i fins fa dos anys no va ser capaç d’explicar i denunciar el que va viure. El seu cas forma part de la campanya‘Trenquem el silenci’,posada en marxa per Save the Children davant l’abús, però també contra l’encobriment i la impunitat que envolten les violacions de nens. I és que el cas d’Emiliano avui estaria prescrit. Per això, víctimes i oenagés pressionen el Govern perquè ampliï els terminis d’expiració del delicte, de manera que els afectats tinguin més temps per fer el difícil pas de revelar el que van patir i buscar que els culpables compleixin condemna.

L’Executiu comparteix que s’ha de millorar la protecció dels menors exposats a situacions de violència, per la qual cosa està elaborant una llei integral lleidestinada a prevenir i erradicar tota mena d’agressions a nens, que preveu tenir a punt en el segon semestre del 2019. En aquest context, Justícia ha elaborat un informe en el qual es mostra favorable a ampliar els terminis de prescripció per “provar de pal·liar que el mer transcurs del temps impedeixi iniciar la persecució penal o arribar a exigir responsabilitats dels autors” perquè les víctimes “necessiten en molts casos llargs anys de recuperació psíquica abans de posar els fets en coneixement de tercers i formular la consegüent denúncia”, segons fonts del Ministeri.

Després de l’última modificació del Codi Penal, els abusos a menors prescriuen entre 5 i 15 anys5 i 15 anys a partir de la majoria d’edat de la víctima (és a dir, com a màxim als 33 anys). Si bé, el cas dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona, entre d’altres, va posar de manifest que és un temps insuficient perquè dels 13 professors denunciats, només un s’asseurà a la banqueta i per quatre de les 17 denúncies.

La petició del Congrés

De fet, el Congrés va aprovar recentment una moció d’ERC que reclama que els còmputs comencin a comptar quan el nen que hagi patit l’atac sexual compleixi 30 anys, en línia amb la legislació alemanya. Si bé, Justícia considera “prematur” fixar aquest termini sense fer més anàlisi i és favorable a deixar-lo més obert, segons les mateixes fonts. Per això, proposarà la constitució d’un grup de treball en la Comissió General de Codificació, que depèn del departament, perquè es fixi en el seu si l’ampliació de termini més adequada, “prenent en consideració els recents estudis que s’han fet sobre els delictes d’abús i agressió sexual contra menors, per evitar que els mateixos puguin quedar impunes per l’especial dificultat per denunciar que produeixen en les víctimes”.  

Es tracta de la mateixa comissió encarregada de revisar els delictes sexuals en el Codi Penal i la reforma de la llei d’enjudiciament criminal amb perspectiva de gènere, després del malestar que va generar la sentència de‘La Manada’ que va condemnar els cinc acusats per abusos i no per violació. El Govern va encomanar a l’òrgan assessor que tingui llest el seu informe sobre els delictes sexuals el 15 de novembre, termini que es va ampliar després que s’incorporessin dones, les últimes la setmana passada.

Si bé, diversos membres de la comissió, consultats per EL PERIÓDICO, revelen que no s’han tornat a reunir des del juny, malgrat que el temps corre. Abans de l’estiu es van repartir alguns dels treballs però físicament no s’han tornat a veure.

Altres països

Notícies relacionades

L’ampliació dels terminis de prescripció en els abusos a menors és un debat obert a molts països. Al Regne Unit no prescriuen i a Alemanya, tal com va recollir en la moció ERC, comencen a comptar a partir que la víctima compleix 30 anys.

Però Save the Children i altres organitzacions que treballen amb la infantesa, que al principi van abraçar la idea dels 30 anys, en l’últim esborrany de llei contra la violència cap als menors entregat al Govern van elevar el límit als50 anys. Entre les víctimes, el desig majoritari és que la pederàstia contra els nens no prescrigui mai però Save the Children és conscient que un dels fonaments de l’Estat de dret espanyol és la reinserció, per això considera que es fa necessari fixar un límit.