AUDIÈNCIA DE LLEIDA

La forense desmunta els pares de la Nadia: "La seva vida no corre perill"

La facultativa sosté que la modificació genètica a menors i adults és "ciència-ficció"

Els testimonis corroboren que cap hospital de Houston fa els tractaments que expliquen els acusats

fcasals45301721 imatge del pare de la nadia  fernando blanco  durant la seva181003095706

fcasals45301721 imatge del pare de la nadia fernando blanco durant la seva181003095706 / ACN

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una forense de l’Institut de Medicina Legal de Lleida ha assegurat aquest dimecres que dels informes mèdics de Nadia Nerea no es desprèn que hi hagi un risc per a la vida de la menor, que té una malaltia estranya, anomenada tricotiodistròfia, tal com van argumentar els pares de la nena a l’hora de recaptar fons. L’experta ha explicat que no hi ha estudis sobre l’esperança de vida dels pacients que pateixen aquesta malaltia, que no té cura. Amb aquesta testimoni s’ha iniciat a l’Audiència de Lleida la segona sessió del judici contra els progenitors de la nena, Fernando Blanco i Margarita Garau, que s’enfronten a una pena de sis anys de presó.

El cercle contra els dos acusats va començar a tancar-se dimarts, quan els Mossos van certificar que ni el pare ni la nena tenien passaport i que, per tant, no havien pogut viatjar a un hospital de Houston (Estats Units) perquè la Nadia rebés tractament. Els progenitors de la nena van utilitzar aquest pretext i d’altres per captar fons. En total, 1,2 milions d’euros. La majoria d’aquests diners, segons els investigadors, va anar a parar a cobrir despeses particulars de la família.

La forense ha descartat, a més, que es pogués treure gens a una de menor pel clatell, com ha afirmat Blanco, i ha puntualitzat que els tractaments de modificació genètica són experimentals i no s’aplicarien mai a una nena de cinc anys.  El president del tribunal li ha preguntat: "¿No n’hi ha cap referència bibliogràfica més enllà de la ciència-ficció?" "Sí", va respondre sense titubejar.

Viatge a Houston

La forense ha detallat al tribunal que en la documentació a què ha tingut accés no hi ha cap informe d’un hospital de Houston. Només hi ha un correu electrònic d’una de les doctores que van tractar la menor en un laboratori de França sobre unes anàlisis. La facultativa de l’Institut de Medicina Legal ha declarat que a part de dos ingressos hospitalaris per al diagnòstic de la malaltia i per al tractament, no hi ha més ingressos en centres, nomésvisites a urgències i a l’ambulatori per algunes infeccions, com ara una pneumònia i una otitis.

A la menor se li va diagnosticar que patia una malaltia just al néixer, el 2005. Al cap de dos mesos, ja es va concretar que patia els símptomes de la tricotiodistròfia i microcefàlia. La nena té alternances cutànies, problemes oftalmològics, hiperactivitat, intel·ligència límit i trastorns de desenvolupament. Per això, necessita unacura contínua, per les dificultats de mobilitat i perquè té més risc de contreure infeccions. "És com tenir un nadó durant més temps", ha explicat la forense.

Un pediatre de l’Hospital de la Seu d’Urgell ha relatat, d’altra banda, que un company seu va estar trucant a centres hospitalaris de Houston per esbrinar si realment existia la teràpia genètica que el pare de la Nadia deia que estaven fent a la seva filla. "La recerca va ser exhaustiva i no es va trobar res", ha afirmat. El mateix facultatiu ha explicat que un veí va voler posar una guardiola a l’hospital per recaptar fons per a la Nadia i que no se li va deixar fer, perquè abans volien veure documents mèdics que confirmessin que la nena patia aquesta malaltia. Aquests informes mai van arribar.

"La Nadia no arriba al Nadal"

Notícies relacionades

Un grup de veïns de Fígols, on vivia la família de la Nadia, i d’Organyà han explicat als jutges com van organitzar subhastes, loteries i tómboles per recaptar diners. En una reunió organitzada a l’escola on anava la seva filla, el progenitor, segons un testimoni, va explicar els problemes de salut que tenia la nena. En aquell moment, no va demanar diners. Va ser després quan un grup de pares de l’escola van començar a mobilitzar-se per recaptar fons a través de diverses activitats. “Em sento enganyat”, ha explicat el que era director de l’escola de la nena. Un altre afectat va apuntar: “Em sento estafat i molt malament emocionalment”. Fins i tot ha qualificat la parella d’“estafadors professionals”. 

Una altra veïna ha implicat la mare de la nena, Margarita Garau, al dir que li havien explicat que en una reunió preparatòria de la funció teatral de Nadal, la imputada va agrair el paper que havien donat a la seva filla, però, entre sanglots, va dir: “La Nadia no arriba al Nadal”.  La tutora a l’escola de la nena ha relatat també que quan va començar aquest cas, els pares la van alertar “d’un desenllaç a curt termini, d’una mort immediata” de la menor. El director de l’escola de la nena ha explicat que de vegades la Nadia faltava a classe, però que ell creia que era pels viatges que feia per sotmetre’s a tractaments mèdics.

La nena a una veïna: “Només he volat a París i Mallorca, no més lluny”

La Mercé s’ha mostrat alterada quan ha comparegut davant del tribunal. Vivia al costat de la casa de Nerea i tenia una estreta relació amb els seus pares, amb qui va col·laborar per recaptar fons per lluitar contra la malaltia de la petita. Va començar a despertar-se i adonar-se de l’engany el dia que els Mossos van detenir Margarita Garau. Aquella nit la petita es va quedar a casa seva a dormir. “Li pregunto on ha volat. Ella em va dir que a París i a Mallorca”. En vista d’aquesta contestació, la dona va continuar preguntant: “¿No has anat més lluny, en un viatge de més hores?, jo he estat a Nova York, que és molt bonic. Em va dir que no”. Allà es va adonar que el viatge als Estats Units era una farsa, igual com el suposat mal estat en què es trobava la nena. “No patia insomni com deien els pares. I recordava tots els noms”, ha afirmat.