JUDICI A LLEIDA

Els Mossos desarmen els 'viatges curatius' del pare de la Nadia «No tenia passaport"

Els investigadors afirmen que Blanco no tenia documents per poder anar a Houston a tractar la seva filla

L'acusat assegura que a la nena "li treien gens pel clatell, els manipulaven i després els hi tornaven a ficar"

enrxvl2zl1ofcc3w1sr2f31100 / periodico

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“¿No és més cert que el 31 de gener del 2013, vostè i la seva dona se’n van anar a un hotel a Mallorca?", ha etzibat aquest dimarts el fiscal a Fernando Blanco, el pare de Nadia Nerea, que ha començat a ser jutjat, juntament amb la seva dona, per presumptament haver estafat 1,2 milions d’euros a centenars de persones esgrimint que a la seva filla li quedaven pocs anys de vida perquè tenia una malaltia considerada estranya, latricotiodistròfia. L’acusat no s’ho esperava i ha contestat: "No ho recordo". L’acusació ha rematat: "Si era a Houston [operant la seva filla], no era a Mallorca". El progenitor no s’ha molestat ni a desmentir-ho: "Si vostè ho diu...". Sense més ni més.

Blanco ha continuat afirmant que va viatjar a l’estranger per buscar tractament per a la seva filla i per poder operar-la fent-li una punció al clatell. “Li treien gens, els manipulaven i els hi posaven una altra vegada”, ha explicat Blanco durant el judici que s’està celebrant a l’Audiència de Lleida. El fiscal, que reclama sis anys de presó per al matrimoni, ha acorralat amb el seu interrogatori el pare de la Nadia, que ha exculpat la seva dona, Margarita Garau.

El progenitor ha explicat que s’encarregava de l’associació constituïda per recaptar fons i de la gestió de les donacions que es captaven i la seva dona, de la cura de la Nadia, perquè “no es podia quedar mai sola”. El pare de la petita ha afirmat que la seva dona no anava amb ell a l’estranger per als “tractaments experimentals” que li feien a la Nadia. Ella, segons la seva versió, “no estava d’acord” amb aquests mètodes: “No m’hauria deixat que l’hi fes a la nena”. Garau ha utilitzat arguments similars i ha relatat al tribunal que la gestió dels diners la portava el seu marit.

L’acusat no ha aportat cap prova sobre aquests desplaçaments i els suposats tractaments. “¿Anava vostè al Brasil?, li ha preguntat el fiscal. “Sí”, va  contestar Blanco. “Hi anava a través de França i Turquia”, ha agregat. “¿I no li segellaven el passaport?”, ha continuat l’acusació. “Ah, no ho sé”, ha insistit sense posar-se vermell. Després ha insinuat que eren vols privats organitzats per les clíniques. Un dels mossos investigadors ha resolt l’enigma al final: Ni Blanco ni la seva filla tenen passaport. L’agent ha explicat, a més, que dos dels noms dels hospitals de Houston que els va donar l’acusat no existeixen.

"Imminència de mort"

Blanco ha repetit una vegada i una altra que la vida de la seva filla encara corre perill i que s’havia gastat unsdos milions d’euros en tractaments. “Continua tenint imminència de mort”, ha afirmat. “A la Nadia li feien operacions genètiques”, ha reiterat diverses vegades. “Em van donar informació científics americans [...] Hi ha fotos a Houston i a Disney a Orlando amb la meva filla”, ha recalcat. La policia ha conclòs que les fotos de Disney eren de París. "També vaig anar a França a operar la nena. He estat als dos parcs", ha replicat el progenitor. Els informes dels metges que van tractar la menor, ha detallat, els va mostrar als mitjans de comunicació quan el van entrevistar. No obstant, mai han aparegut.

El pare de la Nadia ha negat que hagués comentat en una entrevista que tingués càncer de pàncrees però que no es tractava perquè tots els diners recaptats anaven per a la seva filla. “Jo no he dit això”, ha incidit. També ha desmentit que intentés fugir el desembre del 2016 després d’esclatar l’escàndol, sinó que va anar a Tolosa (França) per veure un metge amb la intenció de poder-lo convèncer perquè l’ajudés a demostrar que la seva filla havia seguit tractaments mèdics. “Els mitjans de comunicació van organitzar una cacera", ha assegurat.

Amb cara afligida, la mare de la Nadia ha declarat que era el seu marit que li deia que la seva filla havia sigut operada i que ella mai va viatjar amb ell quan es feien les intervencions. "Als tractaments no hi he anat mai", ha dit. Quant al viatge a Houston, ha dit que l’hi va explicar el seu home. Això sí, ha reconegut que a la menor no li va veure mai una punció al cos, però que tampoc la va buscar perquè es creia el seu marit. "Ell volia crear un equip d’investigació a Espanya", ha afirmat. També ha precisat que la nena, que ara viu a Mallorca amb uns oncles materns i ella només la pot veure dos dies a la setmana, "ha empitjorat en els últims anys pel canvi de no estar amb la seva mare i està boja amb el seu pare". I ha explicat que es va intentar tornar els diners als donants, però que els comptes van ser bloquejats per ordre judicial.

L’associació, una excusa

El fiscal afirma que els pares de la Nadia van crear una associació amb el nom de la seva filla amb l’"ànim d’obtenir un lucre patrimonial il·lícit" a partir de la situació de la menor. Aquesta entitat, segons l’acusació, no va ser més que “una excusa per recaptar fons amb la intenció de destinar els diners al seu propi consum i lleure”.

Notícies relacionades

Per aconseguir el seu propòsit, entre el 2010 i el 2016 el matrimoni va concedir nombroses entrevistes en mitjans de comunicació, “fent participar la seva filla en actes benèfics amb públic en directe”. També van utilitzar com a “ardits [tot i saber-ne la falsedat] diversos arguments, com la necessitat de sufragar tractaments mèdics per a la seva filla o intervencions quirúrgiques als Estats Units en vista del risc imminent de la seva mort”. El pare de la menor va mantenir que la seva filla havia rebut no només tractament en aquest país sinó en altres com Guatemala, Rússia, Finlàndia i França. Fins i tot, que ell i la seva filla havien estat un mes a l’Afganistan, “sota les bombes”, per localitzar la suposada cova on s’amagava un dels experts més grans del planeta.

Blanco és a la presó des que va ser detingut el desembre del 2016.  El seu advocat ha demanat durant el judici que el seu client pogués dormir en un hotel custodiat per la policia durant els dies del judici. El president del tribunal ha mostrat la seva estranyesa per aquesta sol·licitud, realment inèdita, i l’ha rebutjat de ple. Els magistrats també han inadmès les peticions de nul·litat del procés.