instrucció conclosa

El jutge proposa jutjar Willy Toledo per insultar Déu i la Mare de Déu

"Jo em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Mare de Déu", va dir l'actor a Facebook

El magistrat aprecia indicis d'un delicte contra els sentiments religiosos en aquest comentari de l'intèrpret

jgarcia45007250 files  in this file photo taken on may 22  2018 spanish acto180917181745

jgarcia45007250 files in this file photo taken on may 22 2018 spanish acto180917181745 / BENJAMIN CREMEL

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge d’instrucció número 11 de Madrid, Juan Javier Pérez, ha donat per conclosa la instrucció del procediment obert contral’actor Willy Toledo per insultar Déu i la Mare de Déu a Facebook i proposa jutjar-lo per un delicte contra els sentiments religiosos pel missatge que va escriure el 5 de juliol de l’any passat. El de l’endemà i el que va escriure per Setmana Santa, el magistrat els considera inclosos en el dret a la llibertat d’expressió.

En la seva interlocutòria de transformació de diligències, el magistrat afirma que els comentaris del dia 5, amb els quals l’actor aprofundia amb un exabrupte en la seva crítica contra l’obertura de judici oral contra tres dones per la processó d’una gran vagina a Sevilla, "poden no estar emparats per aquest dret" i entén que "no es pot aquí excloure la possibilitat que integrin el delicte contra els sentiments religiosos", per això es determinarà en el judici oral, si arriba a celebrar-se, precisa.  

L’intèrpret, que va haver de ser detingut per la seva negativa a presentar-se a dos requeriments del magistrat, es va negar a declarar, tret de les preguntes del seu lletrat, amb què va negar el caràcter delictiu del seu comentari a les xarxes socials, ja que entenia que l’emparava el dret a la llibertat d’expressió.

Grolleres o ofensives

El magistrat distingeix entre els diferents missatges abocats a Facebook per l’actor. Els publicats el 14 d’abril i 6 de juliol de l’any passat, sosté, són manifestacions que poden considerar-se "dures, acerbes, aspres o grolleres", però realitzades "en el context d’una crítica a una confessió religiosa", per això han de ser incloses en el dret a la llibertat d’expressió.

Es referien, precisa el jutge, a les processons de Setmana Santa, el primer, i als dogmes de la Immaculada Concepció, el segon. En canvi, afirma que les del 5 de juliol són "frases potencialment ofensives, desproveïdes de sentit crític, perquè no s’enquadren en cap comentari relatiu a la religió esmentada". 

Notícies relacionades

La interlocutòria, de tres pàgines, dona ara trasllat al fiscal, que va presentar la denúncia que va donar origen a la causa, i a l’acusació, que exerceix l’Associació d’Advocats Cristians, perquè en el termini de 10 dies demanin el sobreseïment de les actuacions o l’obertura de judici oral.

La reacció de Willy Toledo 

Toledo destaca: "Si la fiscalia o els denunciants decideixen que el meu delicte ha de ser portat a judici, la democràcia borbònica jutjarà un individu per un delicte de BLASFÈMIA. Seguim".