PERFIL DE L'ACTIVISTA

Willy Toledo: l'actor antisistema

L'intèrpret afronta una nova batalla per les seves idees polítiques després que una associació cristiana el portés davant dels tribunals per haver-se "cagat" en Déu i la verge Maria

undefined43456297 mas periodico willy toledo por tassies web180523205359

undefined43456297 mas periodico willy toledo por tassies web180523205359

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Ha treballat amb alguns dels millors directors del cinema espanyol: Pedro Almodóvar, Álex de la Iglesia, Fernando Trueba i Alberto Rodríguez. Ha fet riure (molt) el públic. També li ha posat el cor en un puny. Willy Toledo (Madrid, 1970) porta la interpretació a la sang des que era un nano, igual que la música i la devoció per l’Atlètic de Madrid. Després de guanyar-se la vida com a porter de discoteca (“hi deixava entrar tothom”) i reboster industrial, va estudiar Art Dramàtic a la prestigiosa escola de Cristina Rota. Va apostar per la comèdia ('Siete vidas’, 'El otro lado de la cama’...) i per a la indústria es va convertir en “un dels nostres”, amb dues nominacions al Goya. Avui se sent rebutjat pels capitostos del seu gremi. Està convençut que el seu enorme compromís polític amb el comunisme provoca el veto dels productors de cinema i televisió, que no el volen veure ni en pintura.

Willy Toledo, a la parròquia de San Carlos Borromeo, on va oferir una roda de premsa. / DAVID CASTRO

“Comunista, marxista i leninista”, Toledo s’ha eixugat el cul amb la democràcia espanyola –paraules textuals– i ha criticat durament la monarquia, el Govern i els jutges. Es va riure del casament de la filla d’Aznar en una obra de teatre i va fer història amb el ‘No a la guerra’ dels Goya. Ha passat alguna nit a comissaria, ha acusat la policia de torturar, ha defensat els manters i el poble sahrauí i l’han expulsat del Congrés dels Diputats. També s’ha "cagat" en Déu i en la Verge. Per això últim ha estat portat davant del jutge per una associació d’advocats cristians. L’acusen d’un presumpte delicte d’ofensa religiosa i pretenen que durant 12 mesos pagui una multa de 10 euros al dia. Si és condemnat i no paga, podria anar a la presó. Per haver-se cagat en Déu.

De Carabanchel

«De vegades penso que, si no m’hagués compromès com ho he fet, la meva carrera professional hauria anat molt millor», confessa a 'Razones para la rebeldía', el llibre que va publicar el 2011 (amb pròleg de Julio Anguita). «Conec tota la jet i he tingut aventures famoses. Això ara no m’interessa», afegeix. Toledo –que continua vivint en un dels barris més obrers de Madrid, Carabanchel– va mamar compromís polític a casa. El seu pare, metge pioner de la cirurgia toràcica a Espanya, curava manifestants ferits en les protestes del Primer de Maig sense informar les autoritats. El matrimoni, que sempre ha tingut entre els seus amics més íntims capellans de la teologia de l’alliberament, va batejar el seu fill. Toledo esgrimeix ara el seu bateig per deixar clar que ell s’ha pogut cagar en Déu i en la Verge però que no professa odi a la religió cristiana. Aquesta setmana va convocar la premsa a l’emblemàtica parròquia de San Carlos Borromeo de Vallecas (Madrid), un centre que ha tingut mil disputes amb l’arquebisbat per haver atès drogoaddictes, prostitutes i tot tipus de desheretats.

Està convençut que el seu ferm compromís polític ha provocat que els productors de cinema i televisió el tinguin vetat

El capellà de la singular parròquia, Javier Baeza, li va donar la benvinguda com a “amic i feligrès”. Sota un enorme Crist crucificat i envoltat per Javier Bardem i Alberto San Juan, el protagonista d’'After' va declarar la seva innocència. A aquella mateixa hora havia d’estar davant del jutge, però el protagonista d’'After' va esquivar la seva citació ("no he comès cap delicte") i va comparèixer davant de la premsa per decretar la seva innocència i enarborar la bandera de la llibertat d’expressió.

La seva mare i la seva "germana"

A primera fila, i emocionada, hi havia la seva mare. També hi havia diverses professores universitàries, que van deixar clar que cagar-se en Déu i en la Verge no és delicte. Almenys, no ho hauria de ser. Igualment ho van sentenciar el capellà Benjamín Forcano i l’advocat penalista i activista Endika Zulueta. Fora de les càmeres hi havia l’actriu Pilar Castro, que Toledo anomena afectuosament “la meva germana”. I Nathalie Poza, amb qui va fer els primers passos, juntament amb Alberto San Juan, d’un grup de teatre destinat a fer història: Animalario.

Notícies relacionades

Fa molts anys que Toledo deixa anar el que li dona la gana a les xarxes socials, però el que ha desencadenat la ira de l’associació d’advocats cristians és l’escrit que el protagonista de 'Crimen Ferpecto” va publicar a Facebook l’any passat, després de saber que aquesta mateixa associació havia portat davant del jutge el col·lectiu El Coño Insumiso, que va protagonitzar una processó al carrer amb una enorme vagina a coll. “Em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la verge Maria. Visca El Coño Insumiso”, va escriure. L’actor no se’n penedeix. “Ni un pas enrere. Per defensar la llibertat d’expressió estic disposat a arribar on sigui”, condemna.