Tecnologia

L'ONU alerta del perill dels "robots assassins"

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va assegurar que els avenços en la tecnologia militar són una "amenaça directa" a la responsabilitat comuna de "garantir la pau i la seguretat"

En l'àmbit de la intel·ligència artificial, la innovació permetrà en poc temps crear armes, com per exemple, els drons

robot-asesino

robot-asesino

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general del’ONU,  António Guterres, ha aprofitat avui el seu discurs davant dels líders mundials per donar el senyal d’alarma sobre el perill que plantegen els anomenats "robots assassins".

El diplomàtic va assegurar que els avenços en la tecnologia militar són una "amenaça directa" a la responsabilitat comuna de "garantir la pau i la seguretat", sobretot per la perspectiva d’armes capaces de "seleccionar i atacar" objectius per si mateixes.

"Diguem-ho com és: la perspectiva de màquines amb el criteri i el poder per acabar amb vides humanes és moralment repugnant", va dir Guterres en el seu discurs davant del’Assemblea General de Nacions Unides.

El secretari general de l’ONU, António Guterres.

L’ONU està treballant al costat d’experts nacionals en principis per regular o prohibir l’ús de les armes letals autònomes. Segons nombrosos experts, els avenços en l’àmbit de la intel·ligència artificial permetran en poc temps crear armes, per exemple drons, capaços d’operar de forma autònoma en el camp de batalla i de prendre les seves pròpies decisions sense instruccions humanes.

Notícies relacionades

Guterres també va recordar que reduir la supervisió humana de les armes complica els esforços a l’hora de gestionar amenaces, evitar escalades i complir les normes humanitàries. El dirigent de Nacions Unides va demanar als líders que utilitzin la plataforma de l’ONU per treballar en un "futur digital que sigui segur i beneficiós per a tots".

A més, va recordar que, malgrat els avantatges que plantegen en molts àmbits, les noves tecnologies estan sent utilitzades per terroristes i per xarxes criminals. Guterres va advertir també sobre el perill que planteja una "guerra cibernètica", en què a més d’equips militars puguin resultar afectades infraestructures civils clau.