Relacions de risc

Dues de cada cinc adolescents europees té sexe sense protecció

L'OMS evidencia amb un informe carències de salut entre els menors d'Europa

icoy38232361 adolescentes jovenes170429171219

icoy38232361 adolescentes jovenes170429171219

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Dues de cada cinc noies a Europa i un de cada tres nois tenen relacions sexuals sense protecció, d’acord amb els resultats de l’informe 'Situació de la salut de nens i adolescents a Europa', realitzat per l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Aquesta anàlisi se centra en diverses àrees clau on els resultats de salut són "insuficients", com la salut mental, el sobrepès i diversos comportaments de risc, i proporciona informació sobre les formes com els països poden millorar la situació dels seus nens i adolescents.

D’aquesta manera, l’informe mostra, per exemple, que la salut mental continua sent un tema desatès a Europa. Només una quarta part dels països està recopilant dades sobre la quantitat de nens tractats per un professional de salut mental, entre els quals Espanya, però no ho fan França o el Regne Unit. L’OMS considera aquesta dada especialment rellevant, ja que l’informe revela que tres quartes parts de tots els trastorns psiquiàtrics comencen abans dels 18 anys.

Segons l’enquesta, els nivells de satisfacció amb la vida dels nens disminueixen entre les edats d’11 i 15 anys. Les clares diferències de gènere s’observen als 15 anys, en què les nenes informen una menor satisfacció amb la vida que els nens.

Així, les dades de la base de dades europea de mortalitat de l’OMS mostren que el nombre de suïcidis infantils per milió de població infantil a la Regió Europea de l’OMS varia de 0,6 a Grècia a 20,4 al Kirguizistan. La mitjana de suïcidis infantils és de dos per cada milió de nens.

Aliments no saludables a l’escola

D’altra banda, l’anàlisi de l’OMS indica que la meitat dels països no regulen la comercialització d’aliments per als nens, malgrat que les taxes d’obesitat infantil són "altes" a tot Europa i les taxes d’activitat física són "baixes". A més, gairebé la meitat dels països no compten amb una política que restringeixi la disponibilitat d’aliments no saludables a l’escola.

De mitjana, el 34% dels nens europeus van informar haver estat borratxos alguna vegada, amb unes dades que van de l’1% a Islàndia al 62% a Lituània. El 13% de les noies i el 18% dels nois de 15 anys van dir que bevien alcohol almenys una vegada a la setmana. Les dades són similars quant a l’hàbit del tabac: el 12% de les noies fumen almenys una vegada a la setmana; pel que fa als nois, el 13%. També són semblants quant al cànnabis: El 12% pel que fa a les noies i el 17% pel que fa als nois.

Un terç dels països europeus no ofereix accés legal a l’anticoncepció sense el consentiment dels pares per a menors de 18 anys. L’ús del condó és constant a tots els països europeus, però les taxes de relacions sexuals sense protecció són del 20-30%, la qual cosa és "preocupant" per a l’OMS.

Notícies relacionades

"Això podria indicar deficiències en l’educació sexual o en l’accés als condons per a alguns adolescents. L’educació sexual integral i les polítiques per garantir que els adolescents puguin obtenir informació, assessorament i serveis sobre anticoncepció, incloses les lleis i l’accés als condons, poden exercir un paper important en la disminució de la taxa de relacions sexuals sense protecció", explica l’informe.

L’OMS Europa va desenvolupar el 2014 l’estratègia europea de salut de la infantesa i l’adolescència 2015-2020. El seu seguiment es controla a través d’una enquesta enviada als ministeris de Sanitat de tot Europa.