FAMÍLIES ATRAPADES

Carcedo, als pares per gestació subrogada a Ucraïna: "Cadascú pren les seves decisions, no tinc res més a dir-los"

La ministra admet que s'han de registrar els menors, però avisa que no s'ha de reproduir aquesta situació

zentauroepp44843012 graf3052  madrid   31 08 2018   la alta comisionada para la 180831162701

zentauroepp44843012 graf3052 madrid 31 08 2018 la alta comisionada para la 180831162701 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha eludit aquest dimarts pronunciar-se sobre una possible solució per alspares de nens nascuts a Ucraïna per gestació subrogada pendents de poder ser inscrits al Registre Civil.

Almenys una vintena de famílies es troben atrapades en aquest país des del mes de juliol a causa que el consolat espanyol a Kíev es nega a inscriure els menors nascuts de ventres de lloguer. El 10 de setembre, el consolat va començar amb comptagotes a tornar a inscriure nadons.

"Cadascú pren les seves decisions, no tinc res més a dir-los [a les famílies espanyoles]", ha explicat Carcedo en una entrevista a Onda Cero. La titular de Sanitat s’ha remès a la sentència del Tribunal Suprem que obliga a la inscripció en el Registre Civil dels menors nascuts a través d’aquesta pràctica de reproducció assistida en altres països. "Són nens que són allà, però del que es tracta és que no es continuï generant", ha indicat.

Carcedo s’ha mostrat contrària a la gestació subrogada i recentment ha reclamat un acord internacional sobre aquesta pràctica similar als que existeixen pel que fa al trànsit d’òrgans i a l’adopció internacional.

Informe del Comitè de Bioètica

Notícies relacionades

Per la titular de Sanitat, la regulació de la gestació per substitució és un "assumpte de molta importància" i s’ha remès a l’informe "esplèndid, rigorós i exhaustiu" del Comitè de Bioètica, que analitza "des del punt de vista jurídic, ètic i sanitari tot el procés i il·lustra bastant sobre la situació".

L’esmentat informe, ha explicat la ministra, ha sigut aprovat només amb un vot en contra dels 12 membres del comitè i és un dels documents que el Govern té en consideració. El document advoca per un marc comú regulatori que prohibeixi la celebració de contractes de gestació per substitució.