El Congrés convalidarà el qüestionat decret contra la violència masclista

El PP, Cs i alguns juristes van qüestionar que es modifiqui el Codi Civil i la llei integral pel procediment d'urgència

La norma, que torna competències als ajuntaments i elimina la necessitat de denúncia, es tramitarà com a projecte de llei

tecnicomadrid38965707 valencia 19 6 2017  sociedad  violencia de g nero    campa a

tecnicomadrid38965707 valencia 19 6 2017 sociedad violencia de g nero campa a

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Congrés convalidarà aquest dijous el qüestionat reial decret amb què l’Executiu va posar en marxa a l’agost les primeres mesures de pes recollides en el pacte d’Estat contra la violència masclista, aprovat a la Cambra Baixa fa gairebé un any. El PP i Ciutadans, així com algunes associacions de jutges, advocats o psicòlegs, van aixecar la veu per qüestionar que l’Executiu aprovés per un procediment d’urgència, en plenes vacances, i sense prou "debat", la modificació de la llei integral contra aquesta xacra o el Codi Civil. El Govern ha aconseguit apaivagar el malestar acceptant que el decret es tramiti com a projecte de llei, perquè els grups hi puguin incorporar les seves discrepàncies, si aconsegueixen una majoria suficient. 

Notícies relacionades

Les mesures més qüestionades, a més del debat formal sobre la utilització d’un reial decret-llei, són dues: que les víctimes puguin accedir als ajuts sense denúncia prèvia, amb un informe habilitant del fiscal o els serveis socials, i que els fills dels maltractadors puguin rebre ajuda psicològica sense autorització paterna. A més, partits independentistes com ERC han mostrat les seves reticències que es tornin les competències en aquesta matèria als ajuntaments sense comptar amb la Generalitat. 

Però finalment tots els grups han avançat la seva intenció de votar-hi a favor, per no trencar el consens assolit a les Corts fa un any en aquesta matèria. Ha sigut determinant que l’Executiu hagi acceptat tramitar el decret com a projecte legal, cosa que suposarà que es modificaran mesures que ja estan en vigor des que a començaments d’agost es van publicar al BOE, si és que al Congrés s’aconsegueix prou consens per retocar-les.