El Govern central tornarà als ajuntaments les competències contra el maltractament

Calvo anuncia que es doblarà la inversió que rebran els consistoris de 20 a 40 milions el 2019

L'Executiu espanyol prepara una reforma exprés perquè els maltractadors no hagin d'autoritzar que els seus fills rebin assistència psicològica

zentauroepp44498992 madrid  31 07 2018  sociedad la vicepresidenta del gobierno 180731110336

zentauroepp44498992 madrid 31 07 2018 sociedad la vicepresidenta del gobierno 180731110336

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Prop de 10 mesos després que fos aprovat pel Congrés, divendres vinent veurà la llum la primera mesura de pes de 200 incloses en el pacte d’Estat contra la violència masclista. El Consell de Ministres aprovarà un reial decret que tornarà de manera immediata alsajuntaments les competències per prevenir aquesta xacra i auxiliar les víctimes del maltractament a les llars. Per fer front a les noves responsabilitats, els consistoris rebran de l’Estat aquest any 20 milions d’euros i el 2019 el doble, segons es va comprometre aquest dimarts la vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, en la conferència sectorial del ram.

El motiu que l’Executiu espanyol reforci els ajuntaments és que s’ha constatat que moltes víctimes, algunes en entorns rurals i amb poca informació, criden a les portes dels consistoris i serveis municipals, en primer lloc, per sol·licitar ajuda i denunciar la seva situació. Malgrat això, el Govern del PP “els va arrabassar” les competències, segons Calvo, una situació que la vicepresidenta vol pal·liar amb un decret urgent que modificarà la llei de bases de règim local perquè tornin a exercir responsabilitats en serveis socials, promoció de la igualtat, prevenció de la violència masclista i atenció immediata a les víctimes.

En el pacte d’Estat es va acordar que els ajuntaments rebrien 20 milions a l’any, però Calvo ha assegurat que, hi hagi o no pressupostos l’any que ve, aquesta quantitat es doblarà perquè “s’ha d’animar les dones a sortir de l’espai de la violència i la foscor, i això només és possible”, en alguns casos, “des dels ajuntaments”. Des de començaments d’any han mort 23 dones maltractades, però només cinc d’elles havien interposat denúncia.

Els menors

Notícies relacionades

El reial decret incorporarà a més una reforma del Codi Civil per acabar amb la incongruència que un pare maltractador hagi d’atorgar el seu consentiment perquè els seus fills rebin assistència psicològica. Aquesta mesura es completarà amb una altra de les propostes incloses en el pacte, que contempla que els pares condemnats amb sentència ferma no puguin continuar veient els seus fills i que, segons Calvo, serà aprovada al costat de la resta de modificacions legislatives de l’acord abans de finalitzar l’any.

A més, en la conferència sectorial es va acordar el repartiment dels100 milions per a la lluita contra aquesta xacra que en el que queda d’any rebran les autonomies. Catalunya gestionarà 12,7 milions, només al darrere d’Andalusia, amb 15 milions.