31 maig 2020

Anar al contingut

TORNADA A L'ESCOLA

Els sindicats de professors de Catalunya es mobilitzaran si no es reverteixen les retallades

Reclamen més pressupost per augmentar plantilles i recuperar poder adquisitiu

El curs comença amb 21 centres encara en obres i alguns inicis diferits

Carmen Jané

Els sindicats de professors de Catalunya es mobilitzaran si no es reverteixen les retallades

La tornada a l’escola no ha sigut tan plàcida com reclamava la Conselleria d’Ensenyament després del final de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la rebaixa de la tensió política. Els sindicats de professors amenacen amb mobilitzacions si no es reverteixen les retallades pressupostàries i l’escola torna a disposar dels fons que ja els van ser suprimits pel Govern d’Artur Mas.

El sindicat majoritari, la USTEC-STEC, no va esperar ni dues hores des de l’inici de les classes per tornar a posar sobre la taula la demanda de 70 milions d’euros més per al pressupost d’Ensenyament i que això serveixi per augmentar les plantilles, millorar les condicions de contractació del professorat, revertir les rebaixes salarials, rebaixar la proporció d’alumnes per docent (ràtios) i que es tornin a permetre als majors de 55 anys rebaixar una hora lectiva més. 

Per a la USTEC-STEC, no es poden atribuir tots els mals a l’aplicació del 155, article al qual van apel·lar tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, en una visita institucional a l’Escola Francesc Macià de Barcelona, coincidint amb l’inici de les classes per justificar els retards a les obres i per “mostrar el recolzament del Govern als professors catalans”, en paraules de Torra, a qui tots van dedicar grans elogis.

El Francesc Macià és un centre dels denominats d’“alta complexitat” per la barreja d’orígens dels alumnes i les seves condicions socioeconòmiques, però que és posat per Ensenyament com a cas d’èxit del seu projecte docent.

La culpa, del ministre

“Som conscients que no tenim prou recursos, que venim de moments en què els recursos els hem hagut de batallar, i que no s’han pogut aplicar les mesures que es volia pel 155”, va anunciar Bargalló, que va insistir que moltes de les obres que havien d’haver estat llestes per a l’inici de les classes han patit retards “perquè el ministre es va negar a firmar els decrets”.  Aragonès, del departament del qual depèn la distribució dels pressupostos, va defensar que han inclòs l’augment del nombre de docents “tot i que la població escolar en primària s’està reduint” i que treballen “en aquesta línia”.

Mentrestant, Ensenyament admet que, de 400 centres amb obres i reformes previstes, 21 no han acabat (la majoria són de llarga durada) tot i que la gran majoria han pogut començar les classes. Segons la conselleria, només un centre, l’institut La Riera de Badalona (antic Ca l’Arnús), ha retardat l’inici de curs fins dilluns, com cinc centres més, que ho faran “per motius pedagògics”.

Fora d’això, gairebé totes les mesures que proposa Bargalló hauran d’esperar al nou curs, com ara el decret contra la segregació, la revisió de les jornades a secundària o les millores laborals del professorat.

Infrafinançament

“En plena disputa per l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat, cal recordar als partits polítics i al Parlament que l’escola obre cada dia i que pateix una mala finançament endèmic” que no es resol amb la pròrroga pressupostària, va assenyalar Ramon Font, de la USTEC. "Han de fer un senyal i almenys pujar els pressupostos d’educació de manera significativa, que es noti que l’educació és una prioritat del Govern", va afegir.

El sindicat també reclama recuperar la reducció de sou que acumulen els docents funcionaris, que xifren en el 17% acumulat. Per a això se citen no només a les reunions amb Ensenyament sinó també amb les de la Mesa de la Funció Pública, que negocia la situació dels treballadors públics. 

Manel Pulido, secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, tot i que es va mostrar a favor de negociar primer amb Ensenyament, també considera que és necessari revertir les retallades i tornar a convertir l’ensenyament en un objectiu prioritari. Segons els seus càlculs, Catalunya necessita uns 6.000 professors més, un càlcul que la USTEC eleva a 7.200, a l’incloure més professors de reforç i l’ampliació dels contractats per un terç de jornada, que ha deixat de tenir contracte de mitja jornada, com es feia abans de la crisi.

Jesús Martín, de la UGT, va apel·lar a la unitat sindical i a exigir també que els compromisos adquirits per la conselleria de recuperar condicions quedin reflectits en els Pressupostos. “Estem farts d’incompliments. Ni la paga que ens van retallar hem recuperat”, assenyala. 

Els tres sindicats recorden a Ensenyament que la inversió en educació a Catalunya està molt per sota del 6% del PIB que exigeix la llei d’educació de Catalunya (LEC), i reclamen, en general, més planificació per al curs escolar, des de més celeritat en el nomenament de professors substituts –la USTEC afirma que a una setmana d’inici del curs encara quedaven per assignar 179 vacants– a la recuperació del mapa escolar per distribuir l’alumnat.

Obres majors en centres escolars

L’inici de curs en centres escolars encara en obres ha tingut gairebé tantes casuístiques com centres. A l’Escola La Mirada, de Sant Cugat del Vallès, una escola infantil de nova construcció on no han arribat a temps els mòduls prefabricats que componen el centre, l’inici s’ha posposat al dilluns 17, tot i que l’ajuntament ha facilitat que es pogués fer classe a la biblioteca municipal i el servei de menjador s’ofereixi en un institut de la població.

Cinc centres més començaran el curs amb els constructors a l’edifici: l’Institut Escola Antaviana de Barcelona, l’Escola Gironella de Gironella (Barcelona), la secció institut Can Periquet de Palau-Solità i Plegamans (Barcelona) i l’Institut Montpedrós de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona). A més, cinc centre més començaran el curs més tard per diferents motius segons el centre i prèviament autoritzats per Ensenyament. 

12:04

La Guardia Urbana de Barcelona ha activado un dispositivo de control de tráfico para facilitar la fluidez de la circulación.

11:52

El sindicato Ustec-Stes reclama una inversión de 70 millones de euros más al Govern para que se reviertan por completo los recortes.

11:32

La Federació d'Associacions de Mares i Pares de l'Escola Lliure de Catalunya (Fapel), que representa a más de 140.000 familias de la escuela concertada, ha tachado de "pésima noticia" la pérdida de grupos concertados en escuelas de iniciativa social. Coincidiendo con el inicio de curso, la Fapel ha lamentado que este hecho limita la capacidad de elección de las familias y reduce los recursos de las escuelas

11:31

Todos los colegios de Catalunya han abierto con normalidad salvo uno de Badalona, que lo hará el próximo lunes a causa de las obras. Hay además cinco centros que abrirán más tarde por petición expresa de las propias escuelas por petición pedagógica.

11:29

Volvemos a Catalunya. El sindicato Ustec-Stes, mayoritario en sector de la enseñanza, da un primer toque al Govern de la Generalitat. Sus representantes han avisado en rueda de prensa de que llevarán a cabo movilizaciones si no se destina un mayor presupuesto a la enseñanza.

11:24

Finlandia es el país que antes empieza el curso de toda Europa, el 3 de agosto. El último en celebrar la vuelta al cole es Malta, el 26 de septiembre. [consulta la comparativa que ofrece un informe de la Comisión Europea].

11:04

El sindicato de docentes Ustec-Stes corrige a la Generalitat y niega que todos los problemas que hay en los centros de enseñanza respondan a la aplicación del artículo 155 de la Constitución tras el 1-O. La central denuncia que falta democracia en los centros educativos y que no se han revertido todos los recortes que aplicó el Govern de Artur Mas.

10:27

Unas 300 personas, entre padres, alumnos y profesores, han protestado este miércoles a primera hoar de la mañana ante el instituto escuela de Verges para reclamar un nuevo centro unificado. Consideran que el equipamiento actual no puede asumir el volumen de alumnos que tiene en la actualidad. Ensenyament admite el problema pero afirma que no puede dar un calendario para solucionarlo.

10:20

Seguimos con las declaraciones políticas. El vicepresidente y responsable de Economia, Pere Aragonès, ha subrayado el esfuerzo presupuestario para este inicio de curso, "con más profesores y más obras llevadas a cabo". Por su parte, el presidente Quim Torra ha afirmado que los docentes "tienen al Govern a su lado".  

10:17

El 'conseller' d'Ensenyament, Josep Bargalló, tras visitar la escuela Francesc Macià de Barcelona con el 'president' Quim Torra y el vicepresidente Pere Aragonès ha vuelto a insistir ante los medios en que la aplicación del artículo 155 de la Constitución impidió acabar las obras en algunos colegios. En concreto, 21 centros se han logrado acabar y otros 21 centros tienen proyectos inacabados. 400 obras empezaron tarde, según Bargalló, porque el Gobierno del PP no firmó los expedientes a tiempo.  

10:02

Catalunya, Baleares, Extremadura y Galicia han sido las cuatro últimas comunidades autónomas en empezar el curso. El lunes lo hicieron otras 10. Murcia fue la más madrugadora, pues hace ya una semana que tiene las aulas abiertas. Aquí tienes una comparación de todos los calendarios. Y aquí te mostramos el calendario escolar de Catalunya.   

09:54

El curso ha empezado con alguna novedad dentro de las aulas pero también fuera de ellas. En Barcelona los patinetes eléctricos han crecido como setas y muchos de ellos han aparecido delante de los coles. Muchos padres han llevado a sus hijos a bordo de estos vehículos. ¿Está permitido hacerlo? O, lo que es lo mismo, ¿hay alguna norma que prohíba hacerlo?

09:36

En su comparecencia, Bargalló también ha achacado la falta de profesores de determinadas asignaturas a la "falta de titulados universitarios en filología catalana, filología hispánica y ciencias exactas". Por último, el 'conseller' ha dicho que "no está claro" que Catalunya esté por debajo de la media española, aunque ha admitido que sí está bajo la media europea y ha reclamado más presupuesto y personal docente que no sean profesores, como administración, servicios o psicólogos, entre otros.

09:26

Un total de 21 escuelas inician el nuevo curso con "incidencias" por obras no acabadas, según ha explicado este miércoles el 'conseller' Bargalló en rueda de prensa. Estas incidencias, ha añadido, se deben al retraso en las licitaciones provocado por la aplicación del artículo 155 y de los aguaceros de los últimos días. No obstante, el próximo lunes ha garantizado que "todos los centros empezarán las clases con normalidad y no habrá planes b", aunque ha admitido que cinco escuelas aún estarán afectadas por las obras pero que estas no inicidrán en el funcionamiento de los centros.

09:23

El 'president' Quim Torra y el 'conseller' de Ensenyament Josep Bargalló han inaugurado el curso escolar en Catalunya en la Escola Francesc Macià, en la plaza de Espanya.

09:20

Curiosidades sobre la vuelta al cole: el inicio del curso escolar en Europa oscila desde principios de agosto hasta finales de septiembre, según el informe 'The organisation primary and general secondary education 2018/2019'. Los primeros en regresar a las aulas son los escolares de Finlandia, que empezaron el curso entre el 9 de agosto y el 14 de agosto. En Dinamarca, el 13 de agosto. Y en Alemania, según la región, el inicio del curso puede ser entre el 16 de agosto y el 11 de septiembre. No obstante, la primera semana de septiembre es la más habitual para la vuelta al cole. Los más rezagados, por contra, son los colegios de Malta, que no abren sus puertas hasta el 26 de septiembre.

09:09

Un estudio de la OCDE revela que más de la mitad (el 55%) de los hijos de padres españoles que no han superado el nivel de estudios relativo al Bachillerato no consiguen tampoco pasar de esa graduación. Según ese mismo informe, el 34% de los adultos con edades comprendidas entre los 25 y 34 años carecen de estudios de Bachillerato frente a una media de la OCDE del 15%.

09:04

El 'conseller' Bargalló desea a alumnos y profesores un buen regreso a las aulas:

08:58

El curso empieza con 11 nuevos centros públicos: una escuela de infantil y primaria en Barcelona, siete institutos de secundaria en Barcelona, L'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Mollerussa y Sabadell; tres institutos escuela por transformación de escuelas donde se implnata la ESO en L'Hospitalet y Mataró, y un centro de FP en Barcelona. Por contra, dos centros han cesado su actividad lectiva: la escuela pública Josep Espasa de La Pobla de Cérvoles, y el colegio concertado Sant Vicenç de Paül de Barcelona.

08:54

El buen tiempo no acompañará a los alumnos en su primer día de cole. Por la mañana se esperan precipitaciones débiles y dispersas de distribución irregular, pero a partir del mediodía pueden caer chubascos más intensos en zonas de montaña que por la tarde se extenderán a otros lugares del territorio, según el Servei Meteològic de Catalunya.

08:48

Como era previsible, con la vuelta al cole se han recuperado las retenciones mañaneras a la ciudad de Barcelona.  Hay retenciones en la ronda de Dalt y tráfico intenso en la Litoral.

08:43

Más de un millón y medio de alumnos vuelven o van por primera vez a la escuela este miércoles, en concreto: 1.567.316, 1.299 más que el año pasado. Además, la plantilla de docentes se ha aumentado en 690 en la escuela pública, con lo que la cifra total de maestros se eleva a 71.865.

08:38

La Guàrdia Urbana de Barcelona refuerza a partir de hoy la 'operación Otoño', que se desarrolla desde el 1 hasta el 30 de septiembre, y desplazará patrullas cerca de los colegios de la capital catalana para el control y supervisión del transporte escolar y de menores con el objetivo de facilitar la fluidez de la circulación y promover una movilidad segura y sostenible. Estas labores se realizan en coordinación con el Servei Català de Trànsit y los Mossos. Este año, prestarán especial atención a los vehículos de movilidad personal (léase patinetes, monopatines, etc.) y a las bicicletas.

08:34

Buenos días. Este miércoles arranca el cole para los alumnos catalanes. El Departament d'Ensenyament fijó el pasado mes de junio el calendario para el curso 2018-2019:

Carregar més