Suspès sis mesos

Un professor universitari a les seves alumnes: "Si torneu a repetir, us violo"

La Universitat d'Oviedo aparta un titular de Psicologia per comentaris i comportaments sexistes reiterats

universidadoviedoclaustro

universidadoviedoclaustro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un professor titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat d’Oviedo ha sigut sancionat amb sis mesos de suspensió de les seves funcions per realitzar comentaris i comportaments sexistes i denigrants amb les seves alumnes.

Manifestacions com: "Per venir a una revisió heu de venir maquillades i amb escot, i si fos necessari hauríeu d’ensenyar un pit. Així us posaria la nota que volguéssiu", van fer que la Universitat iniciés el curs passat un expedient disciplinari que s’ha saldat ara amb aquesta sanció, aplicable durant el curs que ara comença.

"Quan vulgueu passeu pel meu despatx a lligar" o "Si torneu a repetir, us violo" són altres frases que alumnes van assegurar haver rebut tant a l’aula com al despatx del professor expedientat que també van acusar de realitzar, en ocasions, contactes físics inadequats com agafar estudiants per l’espatlla o pel braç, acostar-se massa a determinades persones, abraçar o besar al cap i agafar per la cintura.

Els fets han sigut donats a conèixer per l’Assemblea Oberta d’Estudiants de Psicologia i Logopèdia (AAEPL) de la Universitat d’Oviedo, que han mostrat també la seva disconformitat amb la sanció imposada pel rector, Santiago García Granda, ja que el reglament n’estableix altres de més dures per castigar aquests fets.

En concret, la Universitat d’Oviedo considera l’actitud d’aquest professor una "infracció greu i continuada de falta de consideració amb els administrats".

Comportament reiterat

Segons el col·lectiu estudiantil, el procés per aconseguir que els fets hagin sigut investigats i jutjat "ha sigut llarg, complex i molt ardu", ja que no ha sigut un problema detectat l’últim curs, sinó que el comportament sexista i denigrant d’aquest professor amb les seves alumnes es repetia des de feia anys.

Els estudiants ja havien denunciat en els dos cursos previs l’actitud i els comentaris del professor, però en aquelles ocasions la Universitat es va limitar a "donar-li un toc d’atenció" a títol individual i personal, sense que s’adoptessin mesures disciplinàries ni se li demanessin explicacions, segons manté l’AAEPL en un comunicat.

Notícies relacionades

No va ser fins al febrer d’aquest any, "després d’uns comentaris molt greus que va dirigir a diverses alumnes en la revisió dels exàmens del mes de gener", quan aquesta organització estudiantil va aconseguir que s’obrís una investigació que s’ha saldat amb aquest expedient disciplinari.

Per a l’Assemblea Oberta d’Estudiants de Psicologia, el professor va utilitzar "la seva posició de poder" per "humiliar, vexar i denigrar alumnes, cosificant-les i convertint-les en objectes sexuals" durant anys i sense que ningú intervingués en l’assumpte.