ABUSOS SEXUALS A MENORS

L'Església portuguesa aparta un sacerdot sospitós de pederàstia

Les autoritats religioses han explicat que, malgrat que la justícia va arxivar el cas, s'obrirà un procés específic per «arribar a la veritat»

zentauroepp41734287 epa2308 per   22 01 2018   el papa francisco hace una declar180820130538

zentauroepp41734287 epa2308 per 22 01 2018 el papa francisco hace una declar180820130538 / LUCA ZENNARO POOL

1
Es llegeix en minuts

La Diòcesi de Funchal, a l’arxipèlag portuguès de Madeira, va apartar de l’acció pastoral un sacerdot per sospitesd’abús sexual a un menor, segons el Diari de Notícies de Madeira.

El pareAnastácio Alves va ser investigat per l’abús a un menor a Madeira en un cas denunciat el 2005 i arxivat llavors pel Ministeri Públic.

El 2008, va ser autoritzat a desenvolupar les seves funcions a Suïssa i França “partint de la seva comanda i atenent les necessitats pastorals, no havent-hi informacions que el desaconsellessin, ja que amb prou feines se sentia parlar d’un procés civil que havia sigut arxivat”, d’acord amb la Diòcesi de Funchal.

No obstant, el bisbe António Carrilho va decidir apartar-lo ara perquè “tots els casos que siguin coneguts per la Diòcesi portaran a la instauració i instrucció de processos específics per arribar a la veritat”.

Crisi internacional

La decisió coincideix amb la crisi oberta a l’Església Catòlica per les denúncies d’abusos a menors, alimentada per les crítiques de l’exnunci apostòlic a Washington Carlo Maria Viganò, qui va afirmar que el papa coneixia des del 2013 els abusos a Irlanda i en va demanar la renúncia, mentre va acusar diversos prelats pròxims a Jorge Bergoglio de constituir un “lobby gai” a la Santa Seu.

Els bisbes portuguesos han fet pinya per defensar el papa Francisco i, enmig de la polèmica, s’han afegit a l’actitud de l’Església australiana en la línia de no denunciar a les autoritats els abusos a menors reportats sota el secret de confessió per considerar que fer-ho seria “contrari a la fe”.

Notícies relacionades

El portaveu de la Conferència Episcopal Portuguesa, Manuel Barbosa, va afirmar, en declaracions al diari Público, que “el secret de confessió no és negociable”.

“L’Església ha donat totes les indicacions sobre aquests casos, tant a nivell canònic com a civil, però amb la violació del secret de confessió es perdria tot el sentit del sagrament”, va afirmar.