EL 93% D'ESPANYOLS, A FAVOR

Brussel·les proposa eliminar el canvi d'hora

Juncker anuncia que la Comissió aposta per mantenir l'horari d'estiu

El Govern espanyol anuncia que recolza la proposta comunitària

undefined44841395 crc06  san jos   costa rica   30 08 2018   el presidente del180831172108

undefined44841395 crc06 san jos costa rica 30 08 2018 el presidente del180831172108 / Jeffrey Arguedas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea proposarà aquest divendres la desaparició al territori de la UE del canvi d’hora estacional (hivern i estiu), després d’una consulta popular en la qualel 83% dels votants es van mostrar contraris a aquesta pràctica, ha anunciat el president de la Comissió,Jean-Claude Juncker.

La xifra d’espanyols contraris al canvi horari és superior a la mitjana en deu punts. El 93% dels espanyols que van participar en la consulta pública van votar a favor d’eliminar-lo, segons els resultats preliminars de l’enquesta publicats per la Comissió Europea.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celáa, ha declarat després del Consell de Ministres que l’Executiu de Pedro Sánchez recolza la proposta de Juncker de suprimir els canvis d’hora d’estiu i d’hivern, tot i que no s’ha pronunciat sobre quin dels dos horaris prefereix el Govern. 

El president de la Comissió ha escoltat i ha decidit que farà formalment la proposta, que haurà de ser aprovada posterioment per l’Eurocambra  i pelConsell Europeu. "La gent ho vol i ho farem", va afirmar.

Al si de l’Executiu europeu, Juncker ha declarat a la cadena de televisió alemanya ZDF: "Ho decidirem avui". El líder comunitari ha indicat que la proposta serà mantenir l’horari d’estiu, i que "no té sentit preguntar als ciutadans què és el que pensen i després no tenir-ho en compte".

"Hem portat a terme una consulta pública” sobre l’assumpte entre el juliol i l’agost, "i milions de persones han respost que l’horari d’estiu s’hauria de mantenir en vigor sempre, i això és el que farem", ha afegit el president de la Comissió". "Després d’haver consultat als ciutadans sobre qualsevol tema, convé fer el que ells recomanen", ha manifestat.

La decisió final haurà de ser presa pelParlament Europeu, que anteriorment ja s’havia mostrat favorable a eliminar el canvi d’hora. Posteriorment, l’acord haurà de ser ratificat pels estats membres de la Unió.

El canvi d’hora d’estiu i hivern, introduït a Europa per estalviar energia, ha suscitat des del principi una gran controvèrsia. Els seus detractors destaquen, entre altres seqüeles, presumptes pertorbacions psicològiques i qüestionen l’estalvi real que suposa.

Normativa comunitària

La normativa comunitària estableix un canvi d’hora comuna a tots els fusos horaris del territori europeu per tal de garantir el correcte funcionament del mercat interior.

Actualment hi ha tres zones horàries a la UE: l’hora d’Europa Occidental –en la qual es troben Portugal, el Regne Unit i Irlanda i, en el cas d’Espanya, també les Canàries–, l’hora d’Europa Central, en la qual es troben Espanya i 16 estats membres més, i la d’Europa Oriental per a vuit països de l’est.

Els consumidors demanen adaptar-se al fus del Regne Unit

Facua-Consumidors en Acció ha valorat la proposta anunciada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker i demana al Govern espanyol que recolzi aquesta decisió.

Notícies relacionades

A més, l’associació ha reclamat a l’Administració que adapti el fus horari d’Espanya a GTM+0, el mateix que correspon a Portugal i el Regne Unit i més adequat la localització geogràfica del país, segons anuncien en un comunicat.

La Facua reconeix que aquesta mesura permetria un aprofitamentmés gran de les hores de llum i, per tant, un estalvi significatiu a les factures dels usuaris espanyols.

La patronal, a favor

<span style="font-size: 1.6rem;">La patronal <strong>CEOE </strong>veu favorable la<strong> supressió dels canvis horaris</strong>, a l’hivern i a l’estiu, ja que afecten les persones i els treballadors i, <strong>per tant, les empreses</strong>, tot i que recorda que<strong> qualsevol distribució del temps de treball ha de ser resolta en la negociació col·lectiva.</strong></span>

Temes:

Canvi d'hora