Anar al contingut

DESPRÉS DE LA PROPOSTA DE BRUSSEL·LES

Amb l'horari d'estiu, el sol sortiria a les 9.15 al gener a Barcelona

Si s'aplica la proposta de Brussel·les, els rellotges marcarien una hora més del que és habitual a l'hivern durant les albes

Valentina Raffio

Amb l'horari d'estiu, el sol sortiria a les 9.15 al gener a Barcelona

La proposta de la Comissió Europea de mantenir indefinidament l’horari d’estiu que tenim actualment i eliminar el d’hivern començaria a notar-se el 28 d’octubre, dia oficial del canvi horari i en el qual ja no s’haurien d’endarrerir les busques del rellotge ni tampoc tindríem una hora més per dormir. No obstant, és molt probable que aquesta pròxima tardor encara hàgim de continuar fent el tradicional canvi d’hora, ja que la proposta de Brussel·les encara ha de ser aprovada pel Parlament Europeu i posteriorment ratificada pels respectius països membres, per la qual cosa el marge de temps per implementar aquest canvi seria molt escàs. 

¿Però què implica canviar o no d’hora? En l’horari d’hivern ens situem a una hora més respecte del conegut com a Temps Universal Coordinat (UTC), la convenció internacional estàndard de temps. En canvi, en l’horari d’estiu ens mantenim a dues hores més respecte a l’UTC. Un canvi que, sigui quina sigui la convenció horària, no afecta en absolut el nombre d’hores de sol disponibles durant el dia. Tan sols canviaria l’acord pel qual es determina quina hora és en un determinat espai i temps.

Posant com a exemple la ciutat de Barcelona, si es manté l’horari d’estiu (+2), el dia 21 de desembre (solstici d’hivern) el sol sortirà a les 9.15 hores i es posarà a les 18.25. Si es tornés a l’horari d’hivern (+1) o es decidís canviar el fus horari i adaptar-lo al de Londres i les Canàries i no al de Berlín, el sol sortiria a les 8.15 i es posaria a les 17.25. En els dos casos, aquell dia tindrem 9 hores i 10 minuts de sol.

El sol en dies clau

El dia 12 de setembre, inici del curs escolar a Catalunya, el sol sortirà a les 7.29 del matí (i ho faria una hora més tard si ja s’hagués aplicat la proposta de Brussel·les). A partir de llavors, aquella jornada comptarà amb 12 hores i 38 minuts de sol que arribaran a l’ocàs a les 20.08 hores, moment del capvespre.

Si el canvi s’acabés aprovant abans del dia 28 d’octubre i Espanya acceptés mantenir l’horari d’estiu (un debat que continua obert) així quedarien les hores a Barcelona d’alguns dels dies més assenyalats de l’any:

El dia de la castanyada i de Halloween (31 d’octubre del 2018), amb l’actual horari d’estiu, el sol sortiria a les 7.17 i es posaria a les 20.28. Si tornem a l’horari d’hivern, l’alba seria a les 6.17 i el capvespre a les 19.28, per la qual cosa la nit de celebració començaria abans.

L’esperat dia dels Reis Mags (6 de gener del 2019), amb l’horari d’estiu el sol sortiria a les 9.18 i es posaria a les 18.37, retardant l’obertura dels regals una hora més respecte a l’habitual. Però si es passés al d’hivern, els petits de la casa podrien obrir els regals a les 8.18, moment en què sortirien els primers rajos de sol, i tindrien fins a les 17.37 per disfrutar del dia.

La tornada a l’horari d’estiu es produiria el 30 de març del 2019, dia en el qual hauríem d’avançar les busques del rellotge una hora i tindríem una hora menys de son.

El dia de Sant Jordi (6 d’abril del 2019), amb l’horari d’estiu el sol sortiria a les 07.01 i es posaria a les 20.40. Amb l’horari d’hivern, el dia dels llibres es despertaria a les 6.01 i el capvespre seria a les 19.40.

El dia de Sant Joan (23 de juny del 2019), amb l’horari d’estiu el sol sortiria a les 06.19 i es posaria a les 21.29. Amb el d’hivern, l’alba del dia més llarg de l’any seria a les 5.19 i el capvespre tindria lloc a les 20.29.