MEA CULPA

El Papa, després de l'escàndol de pederàstia: "Mai serà suficient el que es faci per demanar perdó"

Francesc publica una carta en la qual lamenta els casos d'abusos i el seu encobriment

Admet el retard en les sancions als religiosos implicats

zentauroepp44701210 pope francis delivers a speech to the faithful prior to the 180820130216

zentauroepp44701210 pope francis delivers a speech to the faithful prior to the 180820130216 / FILIPPO MONTEFORTE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc va afirmar que "mai serà suficient el que es faci per demanar perdó i buscar reparar el mal causat" pels abusos a menors per part del clergat, en una "carta oberta al Poble de Déu" publicada aquest dilluns després de l’informe revelat pel Tribunal Suprem de Pennsilvània (EUA).

"Si un membre pateix, tots pateixen amb ell. Aquestes paraules de sant Pau ressonen amb força en el meu cor al constatar una vegada més el sofriment viscut per molts menors a causa d’abusos sexuals, de poder i de consciència comesos per un notable nombre de clergues i persones consagrades", comença la carta de Francesc.

El pontífex afegeix: "El dolor de les víctimes i les seves famílies és també el nostre dolor". I reafirma "una vegada més" el seu compromís "per garantir la protecció dels menors i dels adults en situació de vulnerabilitat". Assegura que "mirant cap al passat mai serà suficient el que es faci per demanar perdó i buscar reparar el mal causat".

"Mirant cap al futur mai serà poc tot el que es faci per generar una cultura capaç d’evitar que aquestes situacions no només no es repeteixin, sinó que no trobin espais per ser encobertes i perpetuar-se", agrega.

Francesc va escriure aquesta carta després de la publicació de l’informe que documenta 300 casos de "sacerdots depredadors sexuals" a sis de les vuit diòcesis de l’estat de Pennsilvània i en el qual identifica 1.000 menors com a víctimes des de l’any 1940.

"Si bé es pot dir que la majoria dels casos corresponen al passat, no obstant, amb el pas del temps hem conegut el dolor de moltes de les víctimes i constatem que les ferides mai desapareixen", afegeix el papa en la seva missiva.

El pontífex argentí remarca que per això és obligació "condemnar amb força aquestes atrocitats, així com unir esforços per erradicar aquesta cultura de mort" perquè "les ferides mai prescriuen".

Reconeix Francesc, "amb vergonya i penediment", que com a "comunitat eclesial, assumim que no vam saber ser on havíem de ser, que no vam actuar a temps reconeixent la magnitud i la gravetat del mal que s’estava causant en tantes vides".

Argumenta que, "si en el passat l’omissió va poder convertir-se en una forma de resposta" davant dels abusos, ara l’Església ha de respondre "amb la solidaritat, que exigeix, al seu torn, denunciar tot allò que posi en perill la integritat de qualsevol persona."

Notícies relacionades

El Papa explica que en diverses parts del món s’està treballant per protegir la integritat de nens i d’adults i aplicar la "tolerància zero" als abusos sexuals, i també en les maneres de rendir comptes per part de tots aquells que comenten o encobreixin aquests delictes.

Reconeix que s’han "demorat a aplicar aquestes accions i sancions tan necessàries", però confia "que ajudaran a garantir una cultura més gran de la cura en el present i en el futur".