CINC DIES DE PERIPLE

L''Aquarius' arriba al port de La Valletta

El Govern ultima amb la Generalitat l'acollida dels immigrants que assumeix Espanya

zentauroepp44669099 crew members and migrants cheer onboard the humanitarian shi180815143307 / DARRIN ZAMMIT LUPI

zentauroepp44669099 crew members and migrants cheer onboard the humanitarian shi180815143307
zentauroepp44669089 the humanitarian ship aquarius is seen at boiler wharf in se180815141612

/

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El vaixell ‘Aquarius’ ha arribat aquest dimecres al port de La Valletta, a Malta, on està previst que desembarquin els 141 immigrants després del’acord assolit aquest dimarts per la Unió Europea per distribuir-se l’acollida dels rescatats. No obstant, els detalls de com s’articularà l’operatiu de repartiment encara s’han de tancar. La capital de Malta actuarà com a centre logístic i la prioritat a l’arribar seràl’atenció sanitària, especialment la dels menors. Després, seran distribuïts. 

Mentrestant, el Govern de Pedro Sánchez negocia amb la Generalitat perquè Catalunya aculli al contingent espanyol, que és el més elevat, 60 persones. Tot i que la vicepresidenta, Carmen Calvo, va confirmar aquest dimarts aquestes converses, queda per determinar si Catalunya assumirà el total dels desplaçats o només una part. Fonts de la vicepresidència indiquen que l’Executiu està treballant per articular el procediment amb la màxima eficàcia i seguretat per als rescatats. Les converses van arribar després que el president, Quim Torra, oferís tres ports catalans per al desembarcament de l’‘Aquarius’.  L’Executiu li va recordar que no té potestat per fer-ho perquè és competència estatal, però va entaular un diàleg per a l’acollida. 

Notícies relacionades

També falta per concretar la posició d’Itàlia. Tot i que aquest dimarts Roma va dir que se sumaria a l’acord, el cert és que fins al moment no ha confirmat quin nombre d’immigrants està disposat a rebre. 

El pacte, inèdit a la UE, compromet sis països que es reparteixen els rescatats pel barco ‘Aquarius’ i un altre grup salvat per les autoritats de Malta aquesta setmana a prop de les seves costes. En total, dos centenars de persones. Espanya n’assumeix 60; França unes altres 60; Alemanya, 50; Portugal, 30; Luxemburg, 5 i està per determinar el contingent que aprova Itàlia.