CANÍCULA LETAL

Dos morts per cop de calor a Tarragona

Cap dels dos no portava documentació, per la qual cosa se sospita que eren persones sense llar

Ja són tres les morts a Catalunya i sis a Espanya a causa de les altes temperatures

zentauroepp37025054 sem ambulancia170519154735

zentauroepp37025054 sem ambulancia170519154735

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dues persones han mort aquest cap de setmana passat a causa d’un cop de calor a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Van ser traslladades a aquest centre des del barri de Campclar de la ciutat i des del municipi veí de Constantí respectivament, informa Protecció Civil de la Generalitat.

Els dos homes van morir dissabte passat dia 4 a conseqüència d’un cop de calor a causa de les elevades temperatures que es van registrar a la zona, segons ha informat el Joan XXIII. Tots dos anaven indocumentats, per la qual cosa se sospita que eren persones sense llar. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de les investigacions per identificar-los.

Aquestes dues morts se sumen a la de divendres passat, quan un home de mitjana edat va morir al carrer de Berlín de Barcelona per un cop de calor, i va ser traslladat en estat crític a l’Hospital Clínic, on no es va poder fer res per salvar la seva vida. Amb els últims dos morts són ja sis les víctimes registrades a Espanya (tres d’elles a Catalunya) per l’onada de calor. Aquest diumenge una altra persona va morir a Càceres quan feia el Camí de Santiago.

L’any passat a Catalunya no es va produir cap mort per cop de calor malgrat que es van registrar tres onades de calor, tal com reflecteixen les dades oficials del 'Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la Salut' (Pocs) de la Conselleria de Salut. En aquests moments, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) en té activada la fase dos d’alerta d’aquest pla.

Fonts de l’Hospital Vall d’Hebron, el més gran de Catalunya, han confirmat a EL PERIÓDICO que aquest cap de setmana passat, punt àlgid de l’onada de calor, han tingut un repunt d’ingressos per deshidratació. En cap cas per onada de calor, matisen aquestes fonts. Aquest dilluns encara queden ingressats en el centre 15 pacients i la majoria són persones grans.

L’alerta continua

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del pla Procicat per l’onada de calor que afecta tot Catalunya, excepte al Pirineu, amb la previsió que l’episodi s’allargui fins dimecres dia 8

Des de l’activació del Procicat per l’onada de calor, el telèfon d’emergències 061 ha atès 330 incidents entre consultes telefòniques sanitàries i cures a persones afectades per cop de calor.

L’Ajuntament de Barcelona manté activat des del dia 2 d’agost els protocols previstos en el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta, i des d’aleshores els professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) han atès 134 persones.

Notícies relacionades

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), dissabte dia 4 va ser quan es van assolir les temperatures màximes més extremes, amb registres de 41,4 graus a Benissanet (Tarragona); 41 al pantà de Siurana i Aldover (Tarragona); 40,7 a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) o 40,7 a Cabanes (Girona).

Protecció Civil aconsella a la població que s’hidrati molt sovint, beure molta aigua, evitar l’alcohol i els menjars copiosos i evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació, sobretot, malalts crònics, nens i avis.