a moscú

Així es preparen dos nens de 7 anys per al mundial de càlcul mental

Aquests nois de Palau-solità i Plegamans hauran de resoldre 70 operacions en 5 minuts. ¿T'atreveixes a intentar-ho?

calcul / periodico

3
Es llegeix en minuts
Arnau Soto

No es tracta de futbol sinó de càlcul mental. Dos bessons de 7 anys de Palau-solità i Plegamans (Barcelona) van aquest dimecres a la nit cap a Rússia, on representaranCatalunya  en un 'mundial’ de càlcul mental, que se celebrarà diumenge vinent alWorld Trade Center de Moscou.

Ells són Eudald i Marc Jiménez, dos estudiants de tercer de primària del CEIP Palau de la seva localitat que fa just un any i mig van emprendre un viatge al món del càlcul mental de la màd’Aloha Mental Arithmetic, centre especialitzat en aquesta disciplina. Al costat de la que ha sigut la seva segona mare durant tot aquest temps, Laura Pablo, psicòloga de professió, professora i coordinadora del centre al Vallès Occidental, han entrenat durament per arribar a participar en un campionat del món. En aquest hi participaran més de 600 nens de 13 nacionalitats diferents, 30 dels quals espanyols.

El Marc i l’Eudald preparats per al 'mundial’ de càlcul mental / JOAN CORTADELLAS

El duo català s’enfrontarà a 70 operacions que hauran de resoldre en un temps màxim de 5 minuts, bé mentalment o bé ambl’ajuda d’un àbac. Una tasca aparentment senzilla per a tots dos després d’haver sigut protagonistes en anteriors campionats de Catalunya i Espanya, on van aconseguir medalla.

Per què el càlcul mental

"Un nen que es deia com jo em va dir que hi havia un lloc on feien matemàtiques, i com que a mi m’encanten, li vaig dir a la meva mare que m’hi apuntés", recorda el Marc unes hores abans d’agafar l’avió. Des que els bessons van descobrir que les matemàtiques eren la seva passió, no han deixat de practicar-les.

"Treballem dos dies a la setmana durant una hora; els alumnes fan un test de velocitat, exercicis de sumes, restes, multiplicacions i divisions amb àbac i sense ell, amb la finalitat d’agilitzar la seva ment", detalla la professora. Una activitat extraescolar diferent de les altres, en les quals la pilota se substitueix per l’àbac i els peus es converteixen en llapis.

70 exercicis en 5 minuts

La tècnica principal és aprendre a fer i solucionar les operacions mitjançant l’àbac i, una vegada superada aquesta pràctica, es passa a resoldre les diferents operacions mentalment. "La curiositat entre aquests dos germans és que l’Eudald és més partidari del càlcul mental i el Marc de l’àbac, però no vol dir que un sigui més bo que l’altre, sinó que han adquirit la tècnica de manera diferent", matisa la docent.

Però, ¿com practiquen?: un dels exercicis clau consisteix a resoldre les operacions que apareixen en un full de càlcul, separat per nivells, mentalment o bé amb l’àbac a fi de donar les respostes en un total de 5 minuts. El que aconsegueixi resoldre el màxim d’operacions correctes serà el guanyador.

"Dels 5 als 13 anys és perfecte practicar aquest tipus d’activitats perquè el cervell està desenvolupant encara les seves xarxes neuronals i per tant és més propici a adquirir coneixement"

LAURA PABLO

Coordinadora d’Aloha Mental Arithmetic al Vallès Occidental

Agilitat mental

"Jo abans era més lent que una tortuga amb les matemàtiques... i ara soc el segon més ràpid de la classe", diu l’Eudald. L’agilitat que els han proporcionat les sessions durant tot aquest temps els ha permès utilitzar-la en tots els àmbits de la seva vida. La seva mare, Remei Vila, explica que "abans no eren tan aplicats ni organitzats com ara" i que amb el pas del temps "no només les matemàtiques els van bé, sinó totes les assignatures en general".

Posa’t a prova: resol un dels exercicis del mundial

L’exercici següent (dissenyat per a nens d’entre 7 i 13 anys) consisteix a resoldre el màxim possible de les 70 operacions en cinc minuts. Exemple de la primera columna: 4-3+2 +1 (resultat: 4.

Notícies relacionades

L’edició d’aquest any del Campionat del Món de Càlcul Mental se celebra a la capital russa, concretament al World Trade Center durant el diumenge vinent 22 de juliol. S’hi reuniran més de 600 nens i nenes procedents de 13 nacionalitats diferents: Portugal, Alemanya, l’Índia, Mèxic, l’Equador, Malàisia, la Xina, Irlanda, Suècia, les Filipines, Bangla Desh... Per a finalment resoldre en 5 minuts un total de 70 operacions i aconseguir la medalla de guanyador.

Aquest any Espanya estarà representada per 30 nens d’entre 5 i 13 anys, estudiants de diversos centres escolars de Castelló, Toledo, Lleó, Saragossa, Granada, Almeria, Jaén, Màlaga, Barcelona, Ciudad Real, Palma de Mallorca, Cantàbria i Pontevedra. És la primera vegada que tants alumnes espanyols es desplacen a un certamen internacional d’aquesta envergadura.

Temes:

Matemàtiques