Sanitat demanarà a la UE que l'homeopatia deixi de ser considerada medicament

Montón aprovarà una llei contra la violència en la infantesa i crearà una llista única per a l'adopció internacional

El 2019 aprovarà el primer pla nacional contra els suïcidis i recuperarà les cotitzacions de les cuidadores de la dependència

zentauroepp44275459 madrid  11 07 2018 economia   comisi n de industria  comerci180712110403

zentauroepp44275459 madrid 11 07 2018 economia comisi n de industria comerci180712110403

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Guerra a l’homeopatia, final de les retallades i més atenció a les famílies. Aquests són les prioritats que va marcar aquest dijous Carmen Montón en el seu full de ruta. La nova ministra de sanitat, metge de professió, va deixar clar davant del Congrés que considera que l’"homeopatia no cura" i per això va avançar que donarà la batalla contra aquests productes, rebutjats per la comunitat científica

Per començar, instarà a la Comissió Europea que modifiqui la directiva que cataloga aquests productes com a medicaments i, tot i que no ho va explicitar, és previsible que guardi en un calaix la directriu que la seva antecessora va donar a la indústria perquè els productes passessin un control de qualitat, amb la finalitat d’incloure en la categoria de fàrmacs “sense indicacions terapèutiques” els que el superin.

Al capítol de medicaments, la ministra va anunciar que apostarà pelsgenèrics, les compres centralitzades i que, progressivament, acabarà amb els copagamentscopagaments, començant pels dels pensionistes amb més vulnerabilitat. No va posar data a aquest compromís, amb l’argument que el pressupost actual és el dissenyat pel PP i perquè vol acordar la mesura amb les autonomies. Per contra, va assegurar que ben aviat veurà la llum el decret que tornarà la sanitat als immigrantssanitat als immigrants irregulars.

La dependència

Així mateix, al capítol de “recuperació de drets”, el Govern tornarà a cotitzar per les cuidadores no professionals de familiars dependents, entorn de 180.000 persones, majoritàriament dones, en l’últim trimestre de l’any. En aquest terreny, va prometre incrementar el finançament de la dependència, àmbit en el qual 300.000 persones esperen rebre ajuts. 

La ministra també va posar el focus en les famílies, a les quals es va comprometre ajudar amb beneficis fiscals, mesures de protecció i nous serveis socials. L’any vinent s’aprovarà una estratègia de recolzament a les més vulnerables i un "calendari de vacunes comú al llarg de tota la vida", després dels vaivens que hi ha hagut en els últims anys. Finalment, s’aprovarà un reglament d’adopció internacional a fi de racionalitzar el nombre d’expedients i que a Espanya hi hagi un llistat únic de famílies demandants i un procediment comú per a l’acreditació, control i seguiment dels organismes d’intermediació.

I en el marc de lainfantesa es va comprometre portar a les Corts a principis del 2019 la llei contra la violència en la infantesa, que fa anys que les oenagés demanen. 

El suïcidi

Notícies relacionades

D’altra banda, va garantir que l’any vinent s’aprovarà el primer pla nacional per a la prevenció del suïcidi, a fi d’evitar la principal causa de mort prevenible i el tabú i l’estigma que acompanya els anomenats supervivents, l’entorn de les persones que intenten o aconsegueixen acabar amb la seva vida.

Finalment, va anunciar l’elaboració d’un projecte de llei "urgent" per satisfer les demandes dels afectats per la talidomida