CIENTÍFIC SOTA SOSPITA

La Universitat de Califòrnia fa fora el biòleg Francisco Ayala per assetjament sexual

El centre dona veracitat a la denúncia de quatre dones després d'una llarga investigació

zentauroepp12696302 embargoed until 11am thursday march 25  2010   francisco j  180629153910

zentauroepp12696302 embargoed until 11am thursday march 25 2010 francisco j 180629153910 / Jacquelyn Martin

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Universitat de Califòrnia Irving (UCI) ha forçat el biòleg evolucionista espanyol Francisco J. Ayala, de 84 anys, a dimitir de tots els seus càrrecs en aquest centre després de constatar la veracitat de quatre denúncies per assetjament sexual.

Quatre dones van acusar el prestigiós biòleg d’assetjament i la universitat va realitzar una exhaustiva investigació entre el novembre del 2017 i el maig del 2018 que va incloure entrevistes a més de 60 testimonis a més de les denunciants, treballadores del centre d’estudis.

El rector de l’UCI, Howard Gillman, es va disculpar en un comunicat perquè aquestes quatre dones "van experimentar un comportament inapropiat per part d’un membre de la nostra facultat".

"El comportament del professor Ayala va desafiar les nostres creences fonamentals i va ser inconsistent amb les nostres polítiques, directrius i capacitació requerides. Atès el nombre i l’amplitud de les acusacions fonamentades, i les diferències de poder en joc, he decidit que mantenir el nom del professor Ayala en una posició d’honor seria erroni", va afirmar Gillman.

Per això, el nom d’Ayala serà eliminat de l’Escola de Ciències Biològiques i de la Biblioteca de Ciències, així com de les beques de postgrau, els programes acadèmics i les càtedres d’investidura. A més el biòleg presentarà la seva dimissió amb data 1 de juliol i "s’abstindrà de futures activitats universitàries".

Les denunciants volen que el seu nom sigui públic

Les denunciants, que han volgut que el seu nom es fes públic, són Kathleen Treseder, professora i cap del departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva; Jessica Pratt, professora ajudanta; Benedicte Shipley, vicedegana, i Michelle Herrera, estudiant graduada.

"Agraeixo i felicito els nostres col·legues que van informar sobre aquesta mala conducta", va dir el rector, que va considerar la seva decisió com a "extremadament valenta".

Membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i guanyador de la Medalla Nacional de Ciència nord-americana. Ayala, de 84 anys i amb doble nacionalitat espanyola i nord-americana, està considerat un delsgrans experts a nivell mundial en evolució.

Exsacerdot

Exsacerdot dominic, va estudiar filosofia, teologia i física a la Universitat espanyola de Salamanca i genètica i biologia a la de Colúmbia (EUA).

I s’ha distingit mundialment per resoldre amb arguments filosòfics i biològics el conflicte entre religió i ciència, especialment en el camp de l’evolució de les espècies i, en concret, de l’home.

Aquesta tasca el va portar a ser reconegut amb el premi Templeton, el guardó de més dotació econòmica del món –1 milió de lliures– que reconeix personalitats internacionals per la seva contribució al diàleg entre la ciència i la religió.

Ayala defensa que el naturalista Charles Darwin, pare de la teoria de l’evolució, "és un regal per a les religions, perquè permet distanciar Déu de tot allò dolent i cruel que hi ha al món".

La religió i la ciència són "dues finestres per mirar al món, que és el mateix, i només són contradictòries si una s’entossudeix a trepitjar el terreny a l’altra," va explicar en una entrevista amb Efe després de rebre el Templeton el 2010.

Notícies relacionades

Al marge dels seus treballs sobre l’evolució, a la qual ha dedicat diversos llibres, Ayala ha dut a terme importants investigacions sobre els protozous paràsits, la malària, la malaltia de Chagas, la leishmaniosi i l’anomenada malaltia del son africana.

Les denúncies contra Ayala i la seva dimissió han provocat una allau de comentaris a Twitter, entre els quals el de l’espanyol Lluís Montiliu, investigador del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), que va dir: "Molt trist confirmar, una vegada més, que l’assetjament és a tot arreu, també en la ciència".