DECISIÓ POLÈMICA

"Ràbia, dolor i impotència" de les víctimes de violacions per la llibertat de 'La manada'

Susana Guerrero, que va patir agressions sexuals, afirma que s'ha sentit colpejada per la mesura judicial

Les associacions denuncien que aquests fets provoquen una recaiguda en les afectades i frenen les denúncies

zentauroepp43889024 manada180621200612

zentauroepp43889024 manada180621200612

1
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Víctimes d’abusos sexuals i col·lectius feministes s’han quedat aquest dijous sense respiració al conèixer la decisió de l’Audiència de Navarra de posar en llibertat provisional els cinc membres de 'La manada' i han arremès contra el "biaix masclista i patriarcal de la judicatura". Sentiments de "ràbia, dolor i impotència" han aflorat de nou. Susana Guerrero, una dona esquinçada per una violació reiterada, es va assabentar de la notícia a l’hora de dinar:  "Vaig sentir com si m’haguessin donat un fort cop. Vaig deixar de menjar perquè ja només podia plorar, no podia parar”, ha assegurat aquest dijous.

Guerrero ha donat una sonora clatellada al sistema judicial. "No ens protegeix a les dones, no ens creu i qüestiona el nostre testimoni". I, al contrari, als agressors "els perdona i els posa al carrer", ha afegit. Guerrero s’ha preguntat. "¿De què serveix que l’Administració creï centres contra abusos sexuals i agressions si després la justícia patriarcal adopta decisions com aquesta?" Per a aquesta víctima, "els jutges prenen el pèl a les dones perquè quan hi ha un cas mediàtic la sentència és més reaccionària".

Fre a les denúncies

Notícies relacionades

L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), la Fundació Dones, Ca la Dona i l’Institut Català de les Dones han mostrat la seva més profunda indignació contra la decisió. L’entitat AADAS ha expressat el seu temor perquè la mesura freni les denúncies "si les agressions es denunciaven poc, ara menys. Aquests jutges ens volen a les dones callades". Una portaveu ha lamentat que mesures d’aquest calibre provoquin dues reaccions descoratjadores: "La recaiguda de les víctimes que han patit agressions i la disminució de les denúncies".

Dolo Pulido, activista de Ca la Dona, espai de trobada de dones de Barcelona ha clamat:"Volem una justícia justa amb les dones i no aquesta justícia patriarcal que deixa les dones en una situació d’absoluta indefensió". Pulido ha insistit: "Aquesta provocació no quedarà sense resposta perquè l’únic que demostra és que els agressors tenen carta blanca per fer el que vulguin", ha denunciat. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha reconegut que la decisió marca "un precedent gravíssim". La presidenta ha indicat que la posada en llibertat provisional "legitima uns fets condemnables i provoquen que les dones no confiïn en el sistema judicial". Finalment, la Fundació Dones ha reconegut "estar consternades i perplexes" pel que ha passat.