L''Aquarius' arribarà diumenge i hi pot haver expulsions

El Govern informa que els immigrants seran tractats "un per un" per veure on se'ls acomoda i les seves necessitats

zentauroepp43767563 madrid 15 06 2018   la portavoz del gobierno isabel celaa  e180615135104

zentauroepp43767563 madrid 15 06 2018 la portavoz del gobierno isabel celaa e180615135104 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha confirmat que espera l’arribada del vaixell 'Aquarius' diumenge, previsiblement abans de les 11, i ha assenyalat que els immigrants que hi viatgen a bord seran atesos pels serveis sanitaris abans que desembarquin i després seran tractats "un per un" per veure "on se’ls acomoda i les seves necessitats".

La portaveu de l’Executiu, Isabel Celáa, ha confirmat que Espanya actuarà com a frontera europea en el tractament als migrants, la qual cosa implica que hi podria haver expulsions.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la també portaveu d’Educació ha admès que no pot descartar-se que alguns dels 630 immigrants puguin ser tornats als seus països d’origen, en el cas que tinguin antecedents penals o prohibició d’entrada.

"Res no és descartable, tothom coneixerà si té estatus de refugiat, si és immigrant econòmic, fins i tot si efectivament té delictes que el fan creditor a ser expulsat", ha precisat.

Com a frontera europea

Celaá ha assegurat que Espanya va actuar "amb tota la normalitat" com a frontera europea quant a protocols sanitaris i policials, i ha precisat que l’"única excepcionalitat" és que es tracta d’"un acte profund i solemne de solidaritat i de prestació d’auxili" amb les 630 persones que van ser rescatades al Mediterrani pel vaixell ‘Aquarius’.

Aquesta excepcionalitat, segons van assenyalar a Europa Press diverses fonts, implica que els migrants entraran al país convidats pel Govern espanyol per raons humanitàries i comptaran amb un permís inicial d’estada de 90 dies, tal com recull la normativa europea i nacional. Passat aquest període, als que no reuneixin els requisits per residir al país se’ls obrirà un procediment per a l’expulsió.

Un problema europeu

Notícies relacionades

D’altra banda, Celaá ha manifestat que el desig de Pedro Sánchez a l’oferir Espanya com a port perquè desembarquin és "donar un toc d’alerta", que "serveixi de catalitzador" perquè la UE es disposi a afrontar la immigració il·legal de forma conjunta a escala europea.

"Aquest no és un assumpte espanyol, ni italià ni grec", sinó que som "Europa" i com a tal afecta tots els països membres, ha destacat.