INICIATIVA PIONERA A SABADELL

Circ social per a elles (i les seves filles)

El taller 'Juntes fem circ' ofereix tallers de malabars i acrobàcies per a mares amb les seves filles adolescents

La iniciativa busca recuperar el contacte físic entre mares i filles i donar-los un espai de lleure compartit

zentauroepp43615380 barcelona  4 06 2018 taller d   art  cultura i creaci  impul180609123647

zentauroepp43615380 barcelona 4 06 2018 taller d art cultura i creaci impul180609123647 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La iniciativa parteix de dues premisses aclaparadores. La primera, que les mares solen carregar amb la part més hostil de la criança dels seus fills mentre tradicionalment s’ha reservat als pares la part divertida (amb elles, corre corre que anem tard a l’escola, acaba’t la verdura o, encara pitjor, toca actualitzar el calendari de vacunes; amb ells, futbol, gelat i piscina). La segona, que el contacte físic que marca la relació entre mares i nens durant la petita infantesa s’esvaeix durant l’adolescència com la carrossa de la Ventafocs a mitjanit. Juntes fem circ, arts escèniques amb perspectiva de gènere pretén trencar amb totes dues. "Que la mare disfruti de la part més lúdica de la criança i trencar les barreres físiques que es generen durant l’adolescència a través del contacte corporal, bàsic en una disciplina com el circ", resumeix Alba Fernández, treballadora del Taller d’Art Cultura i Creació (TACC), entitat que ha portat a terme el pioner projecte impulsat pel Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) de Sabadell. 

Una de les missions per a les quals l’Ajuntament de Sabadell va contractar el TACC era feminitzar els espais juvenils de la ciutat. Lluitar amb la lògica androcentrista que posa el futbolí -majoritàriament d’ells- al centre, i porta les nenes, de forma gairebé natural, a espais perifèrics, a reservar sales apartades per preparar les seves coreografies per no molestar. Aquesta batalla l’entaulen a travésd’art comunitari amb els joves. Amb el Juntes fem circ es busca anar un pas més enllà, donant valor a les atencions, treballant els llaços afectius entre mares i filles i millorant la seva relació a través dels tallers de circ familiar amb perspectiva de gènere realitzats a L’Estruch, la fàbrica de creació de les arts en viu de la ciutat de la mà de la tallerista Sabrina Catalán, i la psicòloga social Marta Lorite.

"¿Qui m’anava a dir a mi que  pujaria a un trapezi amb 46 anys?", diu amb un somriure d’orella a orella Rosa Valls Solà davant la mirada còmplice de la seva filla Marta, de 14. "Buscàvem una activitat per fer juntes i vaig veure el cartell del curs, dirigida a mares amb fills d’entre 12 i 15 anys, i vaig pensar que estava fet a la nostra mesura. Li vaig trucar i es va animar, i no hem faltat ni a una classe. Els dilluns a la tarda s’ha convertit en el nostre moment", relata la dona, que abans de descobrir l’existència del taller es veia molt més en un curs de cuina que fent malabars. "Ens vam apuntar per fer una bogeria i ara estem superorgulloses d’haver-ho fet", explica la jove Marta, qui assenyala que el grup ha estat format per quatre famílies, i un sol noi, "que s’ha sentit sempre molt còmode".

Confiança i autoconeixement

Notícies relacionades

Durant les sis sessions que ha durat el taller, una prova pilot que acaba de finalitzar i l’èxit de la qual assegura la seva continuïtat el pròxim curs, les famílies han fet tastets de malabars, acrobàcies i trapezi. "Ha sigut molt emocionant veure l’empatia, la complicitat entre mares i filles", assenyala la tallerista, qui explica que durant els tallers han treballat aspectes com la confiança, la por, la por del ridícul, l’autoconeixement i la superació -¡pujar a un trapezi als 46!- a través de dinàmiques físiques. "Al circ l’impossible es fa possible. Durant l’hora i mitja que dura el taller mares i filles surten del que és quotidià i dels rols. El circ t’enganxa molt perquè són sensacions molt reals: crides, sues..", sentència Sabrina. La Rosa la Marta assenteixen. 

La petita Marta posa sobre la taula un exemple que el va marcar. "Havíem de dir fins on crèiem que podríem llançar la pilota, totes vam dir 'fins aquí' i, quan les vam llançar, totes hovam fer bastant més lluny del que crèiem", relata la noia, que conclou que el taller li ha servit també per entendre més la seva mare en segons quines situacions. Aquí és a la Rosa, la mare, a qui li cau la bava escoltant la seva filla. L’orgull és mutu.