VIATJAR A COP DE RATOLÍ

INTERACTIU | Mira com ha canviat la teva ciutat o el teu poble en 70 anys

Una aplicació web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya permet comparar imatges de 1945 amb les actuals

antes-y-despues

antes-y-despues

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Viatjar en el temps ara és possible sense el Delorean de la saga cinematogràfica de ‘Retorn al futur’. Amb un sol clic, sense moure-us de casa, us podeu transportar uns 70 anys enrere gràcies als arxius del’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i comprovar el que sempre heu sentit dels avis: “Quan tenia la teva edat, tot això eren camps”. Només necessiteu un ordinador o una tauleta amb accés a internet.

L’institut cartogràfic completa la seva oferta ‘on line’ amb una curiosa aplicació web que convida els amants de la història, la geografia i els curiosos en general a comparar  imatges de 1945 i actuals, totes dues a vista d’ocell. El contrast entre l’abans i l’ara, amb un salt de gairebé tres quarts de segle, es pot extreure, conservar i compartir d’una manera molt senzilla en format GIF.

Els responsables d’aquesta aplicació web, una eina gratuïta de maneig intuïtiu, destaquen que les dues instantànies permeten comparar “dues realitats històriques molt diferents”: la Catalunya de finals de la segona guerra mundial i l’actual.

Els que no sàpiguen per on començar, poden viatjar a cop de ratolí a les platges catalanes. La transformació és sorprenent en la majoria dels casos, començant pel port de Barcelona. 

L’abans i el després en moltes poblacions és senzillament espectacular. On abans només hi havia parcel·les i verd forestal, ara hi ha carreteres i urbanitzacions. "A l’interior es pot veure com la urbanització ha avançat seguint el curs dels rius Llobregat i Ter; han crescut els embassaments i la Cerdanya s’ha convertit en una àrea de segones residències", expliquen fonts de l’institut.

Més d’un passarà hores i hores amb aquesta aplicació que permet desplaçar-se en el temps i l’espai, visitant racons familiars, comprovant com l’inexorable pas del temps ha modificat la fisonomia del seu poble o la seva ciutat. N’hi ha proupunxant aquí i seleccionant un municipi.  A partir d’aquí, hi ha diverses opcions de visualització i es pot augmentar la imatge, fer 'zoom’, amb la roda del ratolí.

El Projecte Casey Jones

Que les primeres imatges aèries de l’ICGC fossin preses el 1945, l’any que es va donar per acabada la segona guerra mundial, no és cap casualitat. Segons l’institut cartogràfic, el comparador d’imatges és possible gràcies a una operació militar acordada pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units i el Regne Unit: “El desembarcament de Normandia va convèncer els aliats de la necessitat d’obtenir una bona cartografia d’Europa i, una vegada acabada la guerra, avions dels Estats Units van fer vols fotogramètrics per bona part del continent i el nord de l’Àfrica”.

Aquesta missió, qualificada d’alt secret, va ser batejada com a Projecte Casey Jones i es va allargar durant pràcticament dos anys. Les imatges obtingudes per la força aèria nord-americana USAAF (United States Army Air Forces) i els seus aliats britànics de la RAF (Royal Air Force) són “molt valuoses per la seva antiguitat i àmplia cobertura”. De fet, ofereixen la imatge aèria més antiga d’Espanya.

Les imatges del projecte Casey Jones relatives a la geografia catalana van ser recopilades i muntades el 2014.

D’una missió secreta al codi font obert

Notícies relacionades

El codi font de la nova ‘app’ de l’ICGC és obert. Això significa que la ciutadania pot reutilitzar tota aquesta informació per generar nous productes i serveis. “D’aquesta manera, es potencia el treball en xarxa propi de la societat digital”, remarquen els responsables de l’institut.

El codi està disponible al reposador de la Generalitat en GitHub, una plataforma digital creada als Estats Units el 2008 per elaborar continguts de manera col·laborativa.