Felip VI: "S'han de recuperar els valors humanístics de la universitat"

El Rei crida a abordar els reptes de "la desigualtat i la sostenibilitat" en la trobada de rectors de Salamanca

Ana Botín recorda que en l'ensenyament superior "s'aprèn" que la ciència i el coneixement "no tenen fronteres"

zentauroepp43436698 graf1924  salamanca  21 05 2018   el rey felipe vi  durante 180521123041

zentauroepp43436698 graf1924 salamanca 21 05 2018 el rey felipe vi durante 180521123041 / JMGARCIA

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El rei Felip VI ha cridat a “recuperar i fomentar els valors humanistes que sempre han caracteritzat la universitat” per poder afrontar amb solvència  “els desafiaments de futur” que es plantegen. El monarca ha pronunciat el discurs inaugural de la IV Trobada Internacional de Rectors Universia, que se celebra a Salamanca avui dilluns i demà dimarts i que compta també amb la presència del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, i la presidenta del Banc Santander, Ana Botín.

El Rei, que no ha fet referència ni tan sols indirecta al contenciós català, ha recordat que, a pesar de la recuperació iniciada per l’economia internacional, “subsisteixen molts problemes i tenim grans reptes per abordar en matèria de desigualtat i sostenibilitat". Perquè la universitat ajudi a afrontar aquests reptes i altres de propis ha destacat que és necessari dur a terme "reformes i actualitzacions". 

Tolerància i inclusió social

Notícies relacionades

Botín ha destacat que a  la universitat s’aprèn “que la ciència i el coneixement no tenen fronteres” i ha advertit que l’excel·lència que s’ha de perseguir “no ha de ser a costa de descuidar els sectors més desfavorits de les nostres societats”.  “Hem de fomentar una educació oberta, que promogui valors universals, com la tolerància i la inclusió social, amb “una formació humanista, transversal i multidisciplinària”, i una “universitat que sigui una font d’innovació, pensament crític i consciència social”.

La cimera, que se celebra cada quatre anys, té lloc en un moment especialment crític per a les universitats espanyoles després de l’escàndol dels màster de la Rei Joan Carles i d’una dècada de retallades en el finançament públic. L’esdeveniment compta amb la participació de 600 rectors d’universitats de 26 països latinomericanos i el suport del Banc de Santander, amb el lema “Universitat, societat i futur”.