Vuit des de començament d'any

La violència masclista ha deixat 194 menors orfes des del 2013

Des del 2005 s'han produït uns 570 assassinats de dones

machismo

machismo / CURTO DE LA TORRE (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un total de 194 menors han perdut les seves mares a causa de la violència masclista des del 2013, inclosos els vuit nens i nenes que s'han quedat orfes per aquest motiu des que va començar el 2018 i reben una resposta institucional "escassa i insuficient".

Ho assegura la Fundació Dones Fundació Donesi el Fons de Beques Fiscal Soledad Cazorla al segon Informe Anual que elaboren sobre els orfes que deixa la violència masclista i que han presentat aquest divendres en una roda de premsa, si bé dilluns en faran una exposició més extensa al Senat.

Segons l'avenç de l'informe, des del 2005 s'han produït uns 570 assassinats de dones que han deixat menors orfes -el 70 % de les víctimes mortals tenia fills- i que representen famílies que necessiten suport o que en el seu moment l'haurien necessitat.

Les dades indiquen que el 2013 -any en què van passar a formar part de les estadístiques oficials- 42 nens menors d'edat van perdre la mare per la violència masclista. El 2014 en van ser 41; el 2015, 51; el 2016, 26, la mateixa xifra que el 2017, i des que va començar el 2018 (fins al 30 d'abril) en són vuit.

També recopila les dades sobre els orfes majors d'edat que sumen 142 des del 2013, any en què se'n van comptabilitzar 33, mentre que el 2014 en van ser 51; el 2015, 27; el 2016, 31, igual que el 2017, i aquest any no n'hi ha hagut cap.

Presentat per la directora de la Fundació Dones, Marisa Soleto, i pel marit de Soledad Cazorla, primera dona de Sala contra la Violència sobre la dona i promotor del Fons de Beques, Joaquín Tagar, l'informe assegura que hi ha "un gran desconeixement de la situació i les necessitats d'aquestes famílies".

Ajuts específics

A més, "la resposta institucional és escassa i insuficient i no arriba al conjunt de les necessitats i problemes a què s'enfronten".

En aquest sentit, Soleto ha valorat que en els últims mesos algunes comunitats autònomes hagin començat a dissenyar ajuts destinats als orfes de la violència masclista, en concret, Castella i Lleó ja les té aprovades, i Castella-la Manxa i les Balears hi estan en procés.

A més, el Congrés des de fa un any debat una proposició de llei per reconèixer la pensió d'orfandat màxima per a aquests nens, encara que, segons ha dit Tagar, fins ara s'ha prorrogat fins a onze vegades el termini de presentació d'esmenes i es troba en espera que el president de la Comissió d'Ocupació la reactivi.

Soleto ha assegurat que la pensió màxima que cobren els menors és una mica més de 600 euros, que reben pocs d'ells, ja que la majoria o cobren al voltant de 190 euros, que és la quantitat mínima, o no cobren res, com és el cas, entre altres, d'aquells que van perdre la mare abans del 2015, data a partir de la qual van ser considerats també víctimes d'aquesta xacra.

Recórrer les pensions

Per això, entre altres coses, Soleto i Tagar han reclamat que en tots els casos tinguin "accés directe" a la pensió màxima, hagi cotitzat la víctima o no.

Una altra de les peticions que han destacat a la roda de premsa és que la Seguretat Social desisteixi de recórrer davant del reconeixement judicial de les pensions d'aquests orfes, una mesura que està inclosa al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, però que, de moment, no s'ha materialitzat.

I és que, tal com ha dit Soleto, malgrat que fa sis mesos que es va assolir el pacte, en aquest sentit "no s'ha fet res", i ha criticat "la poca celeritat" al posar-lo en marxa.

Notícies relacionades

Quant a l'activitat del Fons, des que va començar fa dos anys, s'han tramitat un total de 19 ajuts als orfes de la violència masclista, per un import que ascendeix a 38.285 euros.

Les beques són destinades a sufragar el reforç i material escolar per a l'educació obligatòria, les despeses relacionades amb la realitzaciód'estudis superiors i amb el suport psicològic