PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT

Les últimes pluges donen un respir als boscos de cara a la campanya forestal

Els Bombers són "moderadament optimistes" respecte a la possibilitat d'incendis encara que demanen no abaixar la guàrdia

La Diputació de Barcelona impulsa accions per sensibilitzar la ciutadania, com crear un dia sobre la prevenció

zentauroepp41791377 26 01 18 franges de protecci  antiincendis urbanitzacions ur180126143232

zentauroepp41791377 26 01 18 franges de protecci antiincendis urbanitzacions ur180126143232

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

L'expressió castellana «como agua de mayo» evoca els beneficis per a l'agricultura que té que plogui aquest mes, ja que garanteix les collites de l'estiu. Però les precipitacions al maig també serveixen als responsables de la prevenció extinció d'incendis forestals per saber quina campanya es preveu. És llavors quan s'analitzal'índex de sequera i el mapa elaborat pelsGrups d'Actuacions Forestals (GRAF) delsBombers  permet actuar en conseqüència.

"Som relativament optimistes encara que haurem d'estar atents a les onades de calor i al vent", ha analitzat el cap de la regió d'emergències Metropolitana Sud de Bombers de la Generalitat, Joan Rovira. El bomber també ha assegurat que el sud de Catalunya té un dèficit hídric des de fa anys i que les pluges de l'hivern passat i la primavera encara no ho han solucionat.

Estius sempre dolents

Al costat de Rovira hi havia una altra de les veus autoritzades en aquest camp, els agents rurals. El cap regional del cos, Jaume Torralba, ha preferit ser una mica menys optimista. "A les campanyes forestals els estius es preparen com si sempre haguessin de ser dolents", ha exposat. Les agrupacions de defensa forestal (ADF), representades pelpresident del secretariat a Catalunya, Xavier Jovés, han afegit que, malgrat que la pluviometria dona bons presagis, cal ser vigilant.

"Les ADF preferim explicar com prevenir els focs que no apagar-los", confessa un responsable

"Les ADF preferim anar pels municipis i explicar com prevenir els incendis que no apagar-los", ha resolt Jovés. Tant la seva organització com els rurals o bombers coincideixen que la sensibilització de la ciutadania és clau, una cosa que des de les administracions treballen des de fa temps.

112 milions

El vicepresident primer i responsable de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de BarcelonaDionís Guiteras, ha recordat que des del 1987 s'han invertit 112 milions d'euros en programes de prevenció d'incendis forestals, que han ajudat els ajuntaments i ADF a la neteja de camins o execució de franges perimetrals a les urbanitzacions per protegir-les.

"Cal fer un pas més", ha afirmat Guiteras. Més enllà de la col·laboració institucional o la injecció de fons, hi ha una tasca social que cal desenvolupar. Per exemple, fent entendre a la ciutadania que quan es talen o desbrossen arbres "no s'està cometent un atemptat ecològic sinó que s'ajuda que els boscos creixin sans", ha defensat.

L'alcalde de Vacarisses està orgullós de la recuperació de l'activitat ramadera

El paper delsagricultors i ramaders és igualment essencial. No només perquè la seva presència permet que l'espai natural sigui ocupat i cuidat sinó també perquè generen activitat econòmica, productes de proximitat i un consum responsable, un cercle virtuós. L'explicació d'aquests avantatges, a més del relat sobre el que ja s'ha fet als boscos catalans, podrà veure's aquest dissabte a Vacarisses (Vallès Occidental) el Dia de la Prevenció d'Incendis Forestals, que se celebra per primera vegada en col·laboració amb la Fundació Pau Costa.

Notícies relacionades

"Al nostre municipi havien desaparegut els pagesos i amb la creació del parc rural ja hi ha dos ramats", ha subratllat orgullós el seu alcalde, Toni Masana.