COMUNICACIÓ

Pulitzer per als periodistes que van destapar el 'cas Weinstein'

Els grans premis del periodisme nord-americà també reconeixen els reportatges sobre la trama russa i el mur de la frontera amb Mèxic

zentauroepp42428117 weinstein180416213232

zentauroepp42428117 weinstein180416213232 / RICHARD SHOTWELL

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

Com més s'enfosqueix el món, més necessari és el bon periodisme, capaç de canviar pernicioses inèrcies socials, de contenir els abusos del poder i combatre l'opacitat. I això és el que han tornat a reconèixer els Pulitzer, els premis més prestigiosos del periodisme nord-americà. El més important de tots ells, el de Servei Públic, ha anat a parar als periodistes de 'The New York Times' i el 'New Yorker' que van destapar els abusos sexuals del productor Harvey Weinstein, el punt d'inflexió que va servir per posar en marxa el moviment #MeToo i una nova conscienciació sobre els comportaments inapropiats en el món laboral. Aquest any el 'Times' s'ha endut la palma amb tres guardons, seguit amb dos per a 'The Washington Post' i l'agència de notícies britànica Reuters.

El jurat dels premis que entrega la Universitat de Colúmbia, com a marmessor de la voluntat de l'editor Joseph Pulitzer, ha reconegut “l'explosiu impacte del periodisme” que va servir per desvelar els abusos de “rics i poderosos predadors, incloent-hi les acusacions contra un dels productors més influents de Hollywood” i també perquè afloressin “les al·legacions de coerció, brutalitat i silenciament d'unes víctimes que feia molt de temps que no podien parlar”. L'impacte de la sèrie d'articles que els dos mitjans van publicar va anar molt més enllà de les fronteres nord-americanes, tant que van donar peu a una conversa planetària sobre l'assetjament sexual, l'abús i els comportaments masclistes.

'The New York Times' també ha compartit Pulitzer amb 'The Washington Post' en la categoria d'informació nacional pel seu treball per desenredar la interferència russa en les últimes eleccions nord-americanes i les connexions d'aquesta tramba amb la campanya de Donald Trump. Aquesta és la gran història política del moment, el misteri que ha portat els grans mitjans a reforçar les seves plantilles amb periodistes d'investigació per furgar en el que molts veuen com el nou Watergate. El diari de Jeff Bezos, amo també d'Amazon, també s'ha endut el premi de periodisme d'investigació pel treball que va servir per saber les relacions amb menors del candidat republicà d'Alabama al Senat, Roy Moore, que va acabar perdent l'elecció.

Notícies relacionades

Altres grans temes de l'actualitat han merescut el reconeixement del Pulitzer. 'Arizona Republic' i 'USA Today' han compartit guardó pel seu treball sobre el mur que Trump pretén construir a la frontera de Mèxic. El 'Cincinnati Enquirer' s'ha emportat el seu per un vídeo que documenta l'impacte de l'epidèmia d'opioides a la ciutat durant el transcurs d'una setmana. I el petit 'Press Democrat' de Santa Rosa (Califòrnia) ha sigut reconegut per la cobertura dels devastadors incendis a la regió.

Obrint una mica més el focus, en la categoria de Periodisme Internacional, el Pulitzer ha anat per a Reuters per la seva cobertura de la brutal guerra contra les drogues a les Filipines de Rodrigo Duterte. Pel que fa a la fotografia, els reconeixements han anat per al treball de Reuters a Birmània per informar sobre el genocidi dels musulmans rohingyes i de 'The Daily Progress' a Charlottsville, per capturar el moment en què un neonazi va atropellar un grup de manifestants.