rectificació papal

El Papa admet que es va equivocar en el principal escàndol de pederàstia a l'Església xilena

Francesc va defensar a capa i espasa un bisbe acusat de tapar els abusos sexuals d'un sacerdot

zentauroepp41642002 papa barros180122182450

zentauroepp41642002 papa barros180122182450 / CLAUDIO REYES

2
Es llegeix en minuts

El Papa ha demanat perdó i ha reconegut haver comès "greus equivocacions de valoració" en el cas que ha implicat el bisbe d'Osorno, Juan Barros, per haver suposadament encobert els abusos sexuals comesos pel sacerdot Fernando Karadima. "En el que em toca, reconec que he incorregut en greus equivocacions de valoració i percepció de la situació, especialment per falta d'informació veraç i equilibrada", ha assenyalat el Pontífex.

La ferma defensa que Francesc va fer de Barros en el seu recent viatge a Xile va causar indignació en molts xilens. "El dia que em portin una prova, parlaré. No hi ha ni una sola prova en contra, tot és calúmnia", va dir Jorge Bergoglio en el seu únic instant d'enuig. Barros és assenyalat com a encobridor de Fernando Karadima, el capellà dels rics de la capital que va haver de ser apartat de les seves funcions per l'onada de denúncies en contra seu. Elcas Karadimava córrer el vel del que no es volia veure. Un simple rector havia acumulat en el seu moment un poder tan gran que li permetia operar amb total impunitat. Se l'ha comparat amb Marcial Maciel, el fundador dels Legionaris de Crist. I Barros sempre va estar al seu costat. El suport que va rebre del Pontífex no només va venir de les paraules sinó dels actes: va estar en un lloc privilegiat en les tres misses massives oficiades pel papa Francesc. Per a molts dels vexats va ser un senyal indigerible.

Ara Francesc fa un acte de contrició en una carta dirigida als bisbes xilens en què els convoca a Roma per dialogar sobre les conclusions que monsenyor Charles Scicluna va treure durant el seu pas per Xile i després d'entrevistar-se amb diferents parts de l'Església i amb víctimes de Karadima.

Sobre aquesta trobada, de la qual no s'ha precisat la data, ha assenyalat: "He pensat en aquesta reunió com en un moment fraternal, sense prejudicis ni idees preconcebudes, amb l'únic objectiu de fer resplendir la veritat en les nostres vides. Sobre la data encomano al secretari de la Conferència Episcopal fer-me'n arribar les possibilitats".

Notícies relacionades

El Papa també ha demanat perdó "a tots aquells a qui vaig ofendre i espero poder fer-ho també personalment, en les pròximes setmanes, en les reunions que tindré amb representants de les persones entrevistades".

La missiva ha sigut publicada de forma simultània per l'oficina de premsa del Vaticà a Roma i per la Conferència Episcopal de Xile després que el Pontífex va rebre l'informe elaborat per monsenyor Charles Scicluna en el seu viatge a Xile per investigar i recollir testimonis sobre les acusacions contra el bisbe Barros.