Mal temps

Alerta per la crescuda dels rius a Catalunya

El Ter i el Besòs han multiplicat per més de 10 el seu cabal habitual

L'Ajuntament de Barcelona tanca l'accés als espigons pel fort vent

zentauroepp42879338 santa coloma de gramanet   11 04 2018   aumento de caudal d 180411124515

zentauroepp42879338 santa coloma de gramanet 11 04 2018 aumento de caudal d 180411124515

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les abundants precipitacions recollides a bona part de Catalunya des de dimarts a la nit, superiors als 50 litres per metre quadrat a nombrosos observatoris, han multiplicat fins i tot per deu el cabal habitual d'alguns rius i han suposat una substancial i molt beneficiosa aportació d'aigua als embassaments. La Generalitat ha activat el pla Inuncat.

Les conques fluvials estan en alerta davant possibles desbordaments, però sembla que el pitjor ha passat i torna la normalitat. El Ter al seu pas per Ripoll va arribar a puntes de 250 metres cúbics per segon, quan a principis de mes tenia un cabal de 10 m3/s, i el Llobregat a Guardiola de Berguedà va passar de 5 m3/s a 53 m3/s. Finalment, l'estació d'aforament del Besòs a Santa Coloma de Gramenet va mesurar puntes de 67 m3/s, pels 3,8 m3/s de fa 10 dies. Els punts més conflictius se situen a la vall del Ter al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona i la Garrotxa.

Entre les pluges més copioses destaquen els 96 litres per metre quadrat recollits des de dimarts a la tarda a Boí (2.535 m), segons el balanç publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) amb dades fins a les 10.00 hores. Altres precipitacions importants s'han acumulat a Arbúcies (82 l/m2), Darnius (70), la Roca del Vallès (66), Figueres (64), la Bisbal d'Empordà (61), Viladrau (60), Prades (59) i Olot (55). A la ciutat de Barcelona han sigut entre 15 i 30 litres, segons el barri.

Les reserves a les conques del Ter i el Llobregat, que proveeixen la regió metropolitana de Barcelona, estan ara al 67% de la seva capacitat, lluny del moment crític a què es va arribar al gener, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. No obstant, es mantenen alguns dèficits acusats, com als embassaments de Siurana (16%) i Riudacanyes (22%), així com al de Darnius-Boadella (51%).

Encara que les pluges descansaran dijous, tornaran divendres i molt probablement dissabte, segons els pronòstics del Meteocat.

Les onades a nombrosos punts de la costa són notables a causa del fort vent que bufa, que també afecta l'aeroport del Prat. A Barcelona s'ha activat l'alerta per mala mar, i l'Ajuntament ha tancat l'accés als espigons i recomana als ciutadans que evitin anar a les platges, on s'ha hissat la bandera vermella. El temporal també està afectant la circulació viària a nombroses carreteres, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, i ha originat endarreriments en algunes línies de Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 67 avisos per incidències relacionades amb el vent i la pluja des d'aquest dimarts a les nou del vespre, la majoria per arbres caiguts i acumulació d'aigües a baixos. Pràcticament la meitat, 31, han tingut lloc entre les set i les vuit del matí.

Mobilitat

A l'àrea metropolitana de Barcelona, les fortes pluges i algun accident de trànsit han complicat la circulació i han causat retencions quilomètriques a les principals vies d'accés a la capital.

En l'àmbit ferroviari s'ha registrat una incidència que ha afectat el sistema de senyalització entre Mataró i Vilassar de Mar, entre les 7.00 i les 7.45 hores, que ha causat endarreriments d'uns 15 minuts a la línia R-1 de Rodalies de Renfe.

Una altra incidència en la senyalització de les vies entre Reus i Pradell ha afectat, entre les 7.30 i les 8.00 hores, un tren de la línia R-15 que fa el recorregut Riba-roja d'Ebre (Tarragona)-Barcelona Estació de França.

A la línia de Ferrocarrils de la Generalitat Lleida-la Pobla s'ha establert un servei per carretera entre les estacions de Balaguer i la Pobla de Segur a causa d'un esllavissament de terra a prop de l'estació d'Àger.

Així mateix, a la línia Llobregat-Anoia un tren de la R-6 amb sortida a Plaça Espanya de Barcelona i destí Igualada ha circulat amb retard per una avaria a les instal·lacions.

Neu

Notícies relacionades

Mentrestant, Protecció Civil ha demanat molta precaució en els desplaçaments a la feina i a les escoles durant aquest matí i ha recordat que continua activada l'alerta del pla Inuncat i la prealerta del Ventcat. Per la seva banda, al Berguedà han hagut d'anul·lar les rutes de transport escolar per la neu a Gósol, Saldes i Vallcebre, segons el Consell Comarcal. El tram de la C-16 entre Bagà i Bellver de Cerdanya està restringit al pas de camions i es necessiten cadenes per circular-hi.

Pel que fa al vent, el Meteocat ha informat que s'ha superat el llindar d'avís per vent a Badalona i Parets del Vallès, amb 72 quilòmetres per hora, i a Montserrat-Sant Dimes s'han registrat ratxes de 79 quilòmetres per hora, i al puig Sesolles, de 91 km/h.

Temes:

Aigua Pluges