tragèdia a níjar

Ana va portar familiars del Gabriel a la finca de Rodalquilar quan ja hi havia amagat el cadàver

L'entorn del nen reacciona amb incredulitat davant la versió donada per Ana del crim davant la Guàrdia Civil

cmontanyes42498990 almeria180313224504

cmontanyes42498990 almeria180313224504 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La confessió d’Ana Julia ha omplert d’estupor tant l’entorn familiar de Gabriel com els veïns que coneixien bé el petitó. ¿Gabriel empunyant una destral? Seria de riure o de pel·lícula de sèrie b si el resultat no hagués sigut tan tràgic. Gabriel era tan pacífic que ni tan sols havia protagonitzat baralles amb cap dels seus companys de colla. ¿Com havia d’atrevir-se amb un adult?

Pels veïns és evident que l’autora confessa del crim ha optat per intentar reduir la previsible condemna amb una versió light dels fets. Quan repassen com ha actuat Ana Julia Quezada durant els 12 interminables dies de la desaparició no poden deixar d’estremir-se per la seva fredor.

No una sinó diverses vegades va portar diferents familiars directes de Gabriel a l’escenari del crim, la finca de la família d’Ángel que havia estat llogada fins dos mesos abans i que ells estaven arreglant per fer-la servir com a segona residència.

Els va portar a visitar el lloc on havia ocultat el cadàver del nen, corrent l’enorme risc que la descobrissin. ¿Per què? Segurament per enviar el missatge que allà no hi havia res a  buscar en cas que se sospités d’ella.

És possible que aconseguís el seu objectiu, encara que a alguns dels familiars els va quedar una estranya sensació que ara s’ha tornat esgarrifosa al contemplar alguna de les habitacions.

¿Com és que no es va trobar abans el cos?

Encara que aconseguís allunyar les sospites sobre la finca, una pregunta que corre de boca en boca des que es va conèixer el lloc del crim és com els equips de rastreig no van trobar el cadàver abans. No sembla que el diposités prèviament en cap altre lloc. La investigació apunta que si el va canviar de lloc ho va fer dintre de la mateixa finca. D’una col·locació improvisada entre els mecanismes de filtrat d’una petita piscina, a l’espècie d’aljub sec d’on el va rescatar el dia que va ser detinguda.

Si és veritat, com s’ha informat, que va ser de les primeres finques que van pentinar els equips de rastreig, ¿com és possible que no trobessin el cos? Sembla impossible. L’altra versió, segons la qual l’operatiu no es va endinsar a la finca perquè estava tancada, no té sentit. N’haurien tingut prou de demanar les claus a la família. I ja sabem tots que el primer que s’investiga en una desaparició és l’entorn familiar.

Pot semblar una nimietat, però hi ha una cosa que ha incrementat encara més la ira popular contra Ana. Per als trasllats i la reconstrucció s’ha vestit amb una dessuadora vermella amb caputxa, una peça de roba amb les mateixes característiques que la que portava Gabriel el dia que se’l va emportar. És difícil que sigui una decisió inconscient en una dona tan calculadora, sembla més aviat una última burla dirigida contra els que fa ben poc eren els seus éssers estimats.

Explicació més que dubtosa

Notícies relacionades

Una altra pregunta inquietant que queda en l’aire és la participació d’un còmplice. Sembla complicat que Ana pogués emportar-se el nen amb el seu vehicle si va sortir diversos minuts després, com l’àvia Puri Carmen ha ratificat diverses vegades en les seves declaracions. Gabriel solia cobrir corrent els cent metres que disten de la casa dels seus cosins i no solia entretenir-se. En la seva confessió, la parella d’Ángel ha assegurat que el va atrapar pel camí i li va proposar anar a pintar a la finca de Rodalquilar, cosa que el nano va acceptar. ¿Perdó? ¿Gabriel preferiria ajudar en una reforma amb una segona mare amb qui no s’entenia gaire bé abans que jugar amb els seus cosins?

Però el més incomprensible per a tothom és el perquè. ¿Per què una persona que ho tenia tot, una parella enamorada i una situació econòmica estable, ho va canviar tot per l’horror? Potser no ho arribem a saber mai.