A Austràlia

Trobat un missatge dins una ampolla de ginebra del segle XIX

La nota indicava que va ser llançada el 12 de juny de 1886 des del vaixell alemany 'Paula'

Missatge en una ampolla.

Missatge en una ampolla.

1
Es llegeix en minuts

Una família australiana va trobar en una platja del sud-oest d'Austràlia un missatge dins d'una ampolla de ginebra que va ser llançada al mar el 12 de juny de 1886 des del vaixell alemany Paula, han informat aquest dimarts mitjans locals.

La nota embotellada és la més antiga que es coneix al món, més encara que una altra que data de fa 108 anys, segons la cadena australiana ABC.

La troballa va tenir lloc quan Tony Illman caminava amb la seva família, en una data no precisada, per les dunes de l'illa Wedge, situada a uns 180 quilòmetres al nord de Perth, i va veure una "bonica ampolla vella", segons el seu relat.

A l'interior hi havia un paper enrotllat i agafat amb una cinta enllaçada. "La vam portar a casa i quan vam obrir el paper vam veure que tenia alguna cosa escrita a mà en alemany", va descriure Illman a l'ABC.

El missatge estava datat el 12 de juny de 1886 i indicava que va ser llançat per la borda del Paula quan navegava a uns 950 quilòmetres de la costa sud-occidental d'Austràlia.

Els Illman van contactar amb el Museu d'Austràlia Occidental i l'arqueòleg marítim Ross Anderson va descobrir que era una ampolla de ginebra holandesa del segle XIX.

Llavors Anderson es va posar en contacte amb col·legues alemanys i holandesos, que van comparar el manuscrit amb el registre del llibre de navegació del Paula.

"Increïblement hi havia una entrada del 12 de juny de 1886 en què el capità registrava que s'havia llançat una ampolla per la borda", va explicar Anderson, i va precisar que "la data i les coordenades corresponien exactament a la informació en el missatge".

Notícies relacionades

L'Observatori Naval Alemany va efectuar experiments per entendre els corrents oceànics amb milers d'ampolles de ginebra holandesa que es van llançar al mar des de vaixells alemanys entre el 1864 i el 1933.

Les ampolles contenien un missatge en el qual el capità de la nau registrava la data, les coordinades del vaixell i els detalls de la seva ruta, i al revers del full es demanava la devolució de la nota a l'Observatori Naval Alemany o al consolat germànic més pròxim, segons l'ABC.