MOBILITZACIÓ FEMINISTA

Els serveis mínims per a la vaga del 8 de març estableixen un mestre cada sis aules

A les guarderies públiques, s'ha decretat que els alumnes estiguin atesos per un terç de la plantilla dels centres educatius

Les urgències sanitàries, tractaments oncològics i operacions es prestaran normalment però la resta funcionarà com un dia festiu

zentauroepp40398530 barcelona  03 10 2017  huelga   vaga general  las  afectacio180306104132

zentauroepp40398530 barcelona 03 10 2017 huelga vaga general las afectacio180306104132 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mestresinfermeres cuidadores. Són majoria absoluta als seus sectors. Si, tal com conviden els col·lectius feministes convocants, les dones decideixen parar majoritàriament aquest dijous, col·legishospitalsresidències de la tercera edat ambulatoris podrien adonar-se de sobte que, tal com resa algun dels lemes de la vaga del 8 de març, el món es deté. Per això, els serveis mínims dictats per la Generalitat (però firmats per la ministra de Treball Fátima Báñez en compliment de l'article 155) decreten el personal necessari per al funcionament d'aquests sectors, entre altres com el transport públic.

Els centres docents públics i privats no universitaris, a més de les guarderies, hauran de comptar amb una persona del personal directiu, ja sigui el director, cap d'estudis o coordinador. A més, en l'ensenyament infantil i primari (amb alumnes de 3 a 12 anys) s'haurà de garantir un mestre per cada sis aules. En els d'educació especial la ràtio augmenta: un professor per cada quatre aules.

Un terç del menjador

Aquests mateixos serveis mínims fixen que a les guarderies hi hagi un terç de la plantilla per atendre les famílies que optin per portar els seus fills al centre. En les activitats complementàries i l'horari de menjador, hi haurà igualment un terç del personal.

En els serveis socials de la Generalitat que depenen de la Direcció General de Protecció Social, es fixa el mateix personal que un dia festiu, mentre que als centres d'acollida a menors es mantindrà l'atenció habitual. 

Assistència de salut garantida

En un altre dels sectors en què les dones són franca majoria, en la sanitat, l'ordre de serveis mínims publicada l'1 de març després de la petició de vaga general secundada per la majoria de sindicats garanteix el normal funcionament d'urgències, tant dels malalts que arribin a les unitats com els que estiguin en observació.

Les unitats de cures intensives, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts o tractaments de radioteràpia i quimioteràpia també comptaran amb tot el personal habitual. Les operacions o altres intervencions que decideixi la direcció mèdica derivades de l'atenció urgent, es realitzaran normalment.

Neteja i hoteleria, l'habitual

Notícies relacionades

La neteja i el servei de menjador haurà de garantir-se. Més enllà d'aquests casos i del transport sanitari, que haurà de prestar-se per a casos d'urgència, els centres de salut funcionaran amb el mateix règim d'un dia festiu

Les funcions d'atenció telefònica d'urgències i emergències es prestaran al 85% mentre que la ràdio i televisió públiques hauran de prestar uns serveis mínims del 50% dels continguts habituals.