DRAMA A NÍJAR

La Guàrdia Civil té la pista d'una furgoneta blanca que va entrar al camí on va desaparèixer el Gabriel

Els investigadors i la família opten per una apagada informativa a l'espera que sorgeixin noves dades rellevants

Els bombers d'Almeria inspeccionen a fons les galeries i els pous de l'antiga mina d'or de Rodalquilar

Recorregut pels llocs on solia anar el nen desaparegut a Níjar, Gabriel Cruz. / JOSé LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La misteriosa furgoneta blanca de la qual tant s'ha parlat des que va desaparèixer el Gabriel ja fa més d'una setmana existeix. No és cap fantasma ni un rumor més dels que han corregut i seguiran corrent per les xarxes. Els fets no són exactament com s'han difós en algunes versions, però un vehicle d'aquestes característiques va emprendre el camí on es va esfumar el nen de 8 anys a l'hora en què se li va perdre el rastre. Ho assegura un testimoni que en aquells moments era a 25 metres de la cruïlla i així ho ha explicat a la Guàrdia Civil.

"Era al porxo de casa prenent cafè quan vaig veure una furgoneta blanca que va entrar al poble des de la carretera de Campohermoso-Las Negras i es va parar a la cruïlla amb el  camí de la casa de Puri Carmen (l'àvia del nen)", explica el veí, que prefereix mantenir l'anonimat.

El vehicle es va parar un temps indeterminat en l'encreuament amb l'intermitent posat i després va seguir endavant pel camí. Allà li va perdre la pista el veí perquè des de casa seva ja no es pot veure aquella part del camí. El cotxe podria ser el mateix que va protagonitzar el cop de porta que va sentir una altra veïna, Consuelo, a la mateixa hora. Els seus ocupants podrien haver agafat el nen i sortir del poble per l'altre extrem del camí, que també dona a la carretera.

La descripció del vehicle

La furgoneta era "petita", "amb la porta del maleter completa" i "sense vaca". El testimoni no va aconseguir veure qui conduïa ni si hi havia més d'una persona a l'interior. Tampoc la Guàrdia Civil ha revelat si aquesta informació l'ha conduït a alguna pista sòlida o si l'estudia com un element més de la recerca.

El cos policial manté un total hermetisme sobre els avanços de la investigació i ha demanat als pares del menor que no compareguin davant els mitjans si no hi ha cap novetat rellevant. Cosa que el dia que s'ha complert la primera setmana des de la desaparició no s'ha produït.

Els equips de rastreig, amb una presència molt menor de voluntaris, han començat la recerca selectiva en un radi de 12 quilòmetres al voltant de la 'zona zero'. Un dels llocs en què s'han centrat a l'antiga mina d'or de la veïna població de Rodalquilar. Un indret ple de velles galeries abandonades, molt propici per amagar-s'hi. Han sigut bombers els que han portat a terme la tasca ja que es tracta d'estructures molt inestables que es poden ensorrar, sobretot després de la gran quantitat de pluja que ha caigut les últimes jornades.

Els equips de rastreig s'han centrat en l'antiga mina d'or abandonada de Rodalquilar

Ni la família ni el portaveu de la Guàrdia Civil han comparegut davant els mitjans, ni han aportat nova llum sobre les dues pistes més sòlides amb què compten fins ara: la samarreta del Gabriel trobada per l'Ana, la parella de l'Ángel, i l'assetjador de la mare, el Diego, que és a la presó per haver trencat dues vegades l'ordre d'allunyament.

Notícies relacionades

L'Ángel ha sortit a rastrejar noves zones acompanyat d'alguns guàrdies civils, mentre que l'Ana s'ha quedat a casa per prescripció facultativa degut a les lesions que es va fer al maluc i el turmell al caure pel terraplè al llançar-se per agafar la samarreta al camí que porta a les depuradores de Las Negras.

Igual que els pares, els voluntaris que s'han pogut quedar a continuar la batuda no es desanimen. L'aparició de la samarreta s'ha interpretat com un avanç cap al final feliç que tots esperen que arribi com més aviat millor. Com més aviat millor, perquè a mesura que passen les hores i els dies la possibilitat que es produeixi es redueixen, cosa que ningú pot discutir.

L'assetjador de la mare va estar ingressat en un psiquiàtric per trastorn bipolar

El Diego, l'empresonat per assetjar la mare, la Patricia, segueix sota la lupa dels investigadors. Aquest dimarts s'ha sabut que, després de trencar l'ordre d'allunyament, a mitjans de gener, un jutge va dictar una ordre de recerca i captura amb ell que després d'una setmana va donar fruit. L'home, de 42 anys i veí d'Antas, una localitat situada a uns 45 minuts d'Hortichuelas, va ser localitzat en un hospital psiquiàtric de Còrdova. Estava ingressat per trastorn bipolar. Tenia una  situació d'alienació important causada per la seva obsessió per la mare del Gabriel que l'impel·lia a seguir-la per tot arreu. Cosa que sembla que apuntala la seva situació de principal sospitós, encara que la Guàrdia Civil segueix sense tenir cap prova determinant que li permeti encausar-lo.