JORNADA REIVINDICATIVA

Tots els detalls de la manifestació feminista del 8 de març i la vaga de dones

L'acte institucional de la Generalitat se celebrarà el dia 7

GRAF9225  MADRID  ESPANA   11 02 2018 -El movimiento feminista de Madrid celebra un  eventazo   para apoyar la huelga feminista del proximo 8 de mayo  en el Matadero de Madrid  EFE Emilio Naranjo

GRAF9225 MADRID ESPANA 11 02 2018 -El movimiento feminista de Madrid celebra un eventazo para apoyar la huelga feminista del proximo 8 de mayo en el Matadero de Madrid EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La manifestació feminista del 8 de març, que coincideix amb la vaga de dones durant tot el dia o en aturades de dues hores, arrencarà a Barcelona als Jardinets de Gràcia a les 18.30 hores. 

El recorregut de la marxa serà pel passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça de Catalunya, on es llegirà un manifest i acabarà amb l'actuació de diversos grups musicals i teatrals. A Madrid, la concentració sortirà de la Puerta de Atocha.

La web que concentra els actes a Barcelona és https://vagafeminista.cat/

Després de la marxa es llegirà un manifest en què es reivindica la lluita històrica de les dones, es fa una crida a la sororitat (el companyerisme entre les dones) i s'insta a continuar l'acció multitudinària contra la violència masclista, les "agressions, humiliacions, marginacions o exclusions". 

Les dones reclamen que es doti de recursos i mitjans el Pacte d'Estat contra les violències masclistes, que consideren "insuficient", i que es pugui aconseguir "una societat lliure de violències contra les dones i les nenes" que permeti moure's en llibertat "per tots els espais i a qualsevol hora".

També demana respecte a la diversitat sexual i al dret a decidir sobre el cos, així com la despenalització total de l'avortament, i el dret a una educació "lliure de valors heteropatriarcals". 

Com a vaga laboral, reclama posar en valor el treball domèstic i el de tenir cura, i una resposta davant la precarietat laboral, les baixes pensions de jubilació i la regulació del treball domèstic.

I com a vaga de consum, les dones exigeixen "deixar de ser utilitzades com a reclam" i que es deixin de considerar processos naturals de la vida femenina com a malalties.

Convocatòries paral·leles

A aquesta manifestació s'hi sumaran algunes de col·lectius específics. Les dones periodistes estan convocades a Barcelona als Jardins Montserrat Roig, al carrer Rosselló, 488, on es llegirà un manifest al matí a les 12.30 i on a la tarda se sumaran a la manifestació principal del passeig de Gràcia. 

L'Ajuntament de Barcelona ha convocat també alguns actes, com la inauguració de l'exposició Dones grans, grans dones, al Centre Municipal de Cultura de Sant Andreu. C/ Arquímedes, 30, i l'exposició Dones d'empresa, a la seu del districte de Sants-Montjuïc, al carrer Creu Coberta, 104.

Acte institucional de la Generalitat

L'acte institucional de la Generalitat se celebrarà el dia 7, a les 18.00 hores, presidit per la presidenta del Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada. Aquest any està centrat en la visibilitat de les dones als mitjans de comunicació. 

Notícies relacionades

Es llegirà el manifest Veus que no veusPer la visibilitat de les dones als mitjans de comunicació i es projectarà un videomapping amb frases de dones destacades de la història de Catalunya. 

A continuació hi haurà una taula rodona amb Natza Farré, periodista i escriptora, Neus Tomàs, subdirectora d'eldiario.es, Joana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat, de la UAB, i Elisenda Rovira, periodista i editora de Media.cat, que serà moderada pel periodista Xavier Grasset. A continuació, una actuació musical amb el grup Les Kol·lontai.