GUIA PRÀCTICA

¿Com t'afecta la vaga feminista del 8 de març? Les 10 claus

Les aturades reivindiquen la igualtat de drets i oportunitats, i el final de la bretxa salarial i de la violència masclista

42440642 60

42440642 60 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La vaga feminista del 8 de març del 2018, Dia Internacional de la Dona, està convocada a tot el món per reivindicar la igualtat de drets i oportunitats, així com l'acabament de totes les formes de violència masclista.

A Espanya, estan convocades manifestacions a pràcticament totes les capitals de província, amb Madrid i Barcelona al capdavant, al voltant de les 18.30-19.00 hores. Hi ha cobertura legal per fer la vaga tot el dia. A més, algunes empreses poden haver donat permís remunerat parcial als seus empleats per secundar la mobilització. 

1. ¿Qui convoca la vaga del 8 de març?

La vaga està convocada per la plataforma Comissió 8-M, integrada per organitzacions del moviment feminista de tot el país. El sindicat CGT ha convocat formalment vaga general de 24 hores davant el Ministeri d'Ocupació, i per tant està recolzada per la llei. CCOO, la UGT i USO han cridat a fer aturades parcials de dues hores per torn de treball (a partir de les 12.00 i de les 16.00 hores) i a anar a les manifestacions. Llevat de possibles comunicats de cada empresa en sentit contrari, es descompta del salari el temps no treballat. A l'Administració s'ha convocat en les dues hores de cada torn i les dues primeres del torn de nit. En Educació, les dues últimes del seu horari lectiu. 

2. ¿Què reivindica la vaga feminista?

El manifest del 8 de març defensa els drets de totes les dones, la igualtat, el final de la violència masclista, acabar amb la bretxa salarial i defensar la dignitat de les feines domèstiques.

La vaga vol evidenciar l'oposició clara a la bretxa salarial del 25% entre homes i dones, que les treballadores cobren de mitjana el 14,9% menys per hora bruta i que la majoria de càrrecs de poder a les empreses són per als homes. També contra la violència de gènere, que va causar l'any passat la mort de 48 dones a mans de les seves parelles o exparelles i de vuit menors. 

En última instància, la mobilització vol denunciar les feines no remunerades que recauen en la dona, com l'atenció dels fills i les persones dependents, o les feines domèstiques. Perquè les dones treballen gairebé el doble d'hores a casa que els homes, segons dades de l'INE (el 26,5% davant el 14% dels homes).

3. ¿De quina manera s'insta a participar en la vaga?

Els convocants de la vaga insten a no anar a comprar i no fer tasques pel fet de ser dona. A més de convocar a la vaga als centres educatius i a les empreses.

4. ¿És una vaga només per a dones?

Els homes poden fer vaga ja que tenen cobertura legal, però des del moviment feminista s'ha demanat que el suport el facin des del respecte al fet que són les dones les protagonistes de la mobilització. L'objectiu és evidenciar els efectes en la vida econòmica i social d'una paralització de l'activitat de la dona. 

5. ¿Com afecta el salari?

Com en qualsevol altra vaga general. Durant el període de vaga no es cotitza a la Seguretat Social, es descompta el salari d'aquest dia o aquestes hores més la part proporcional de les pagues extraordinàries. El descompte es fa sobre el salari brut i varia en funció de si s'opta per aturades o vaga general.

6. ¿Com afectarà el consum?

És difícil de predir. La Comissió 8-M insta les dones a abstenir-se de consumir el que no sigui imprescindible i demana un boicot específic a les empreses que se serveixen de l'explotació de la imatge de la dona per a la venda de productes, especialment els englobats a la taxa rosa, que encareix tots els productes que s'envasen i s'ofereixen com d'ús preferent per a les dones o que, sent de primera necessitat, com les compreses, no tributen com a tals.

7. ¿Quin impacte tindrà en el transport públic?

Com en totes les convocatòries de vagues generals, s'han decretat serveis mínims en el transport públic. El Departament de Treball ha decretat a Catalunya aquests serveis mínims. El servei de Rodalies i Regionals de Catalunya operat per Renfe serà del 33% durant tot el dia. Els serveis mínims del metro i del bus de l'àrea metropolitana de Barcelona operat per TMB, així com el Tram, serà del 50% en hores punta (des de les 6.30 hores a les 9.30 hores i des de les 17.00 a les 20.00 hores) i del 25% en hores vall.

8. ¿I en la indústria i l'activitat econòmica?

El sector del gran consum és un dels que es poden veure més afectats per les aturades, degut a la importància femenina existent a les plantilles de les empreses (tant fabricants com distribuïdors). Es calcula que 2,52 milions de dones treballen al voltant del denominat sector del gran consum. 

9. ¿Com afectarà les escoles i els hospitals?

També hi ha serveis mínims a les escoles i els hospitals per la vaga del 8 de març. Els centres docents públics i privats no universitaris, a més de les guarderies, hauran de comptar amb un membre del personal directiu, ja sigui el director, cap d'estudis o coordinador. A més, en l'ensenyament infantil i primari (amb alumnes de 3 a 12 anys) s'haurà de garantir un mestre per cada sis aules. En els d'educació especial, la ràtio augmenta: un professor per cada quatre aules.

En el cas dels hospitals, els serveis mínims garanteixen el normal funcionament de les urgències, tant dels malalts que arribin a les unitats com els que estiguin en observació. Les unitats de cures intensives, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts o tractaments de radioteràpia i quimioteràpia també comptaran amb tot el personal habitual. Les operacions o altres intervencions que decideixi la direcció mèdica derivades de l'atenció urgent, es faran normalment.

10. ¿Quina és la posició dels partits?

El PP i el Govern estan en contra de la convocatòria. Segons la seva opinió, la vaga és un instrument inadequat i insolidari amb les dones autònomes que pretén trencar el model de societat occidental i que enfronta dones i homes. Diverses dones polítiques del PP, incloses la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, han anunciat que faran "vaga a la japonesa", opció que Rajoy no ha recolzat.

El PSOE no farà vaga de 24 hores el dia 8 de març, però sí que secundarà les aturades parcials de dues hores per torn i defensarà tota acció que visualitzi la desigualtat de la dona.

Notícies relacionades

Podem recolza la convocatòria i les dones del partit pararan en tots els àmbits. "Als homes ens toca callar i posar-nos al darrere", ha dit Pablo Iglesias.

Ciutadans no recolza "la vaga general anticapitalista que han convocat perquè no som anticapitalistes", ha dit Albert Rivera. El partit defensa una visió del feminisme "transversal". Algunes de les integrants del partit han anunciat que aniran a les manifestacions del 8 de març per "recolzar els drets de les dones".