Drama a Níjar

La recerca del Gabriel entra en la segona setmana sense cap pista clara

La troballa de la samarreta que serà sotmesa a noves proves pot aportar nova llum a la investigació, mentre Interior amplia l'operatiu a un radi de 12 quilòmetres buscant solo en balsas, cortijos i altres instal·lacions

Vam sortir a fer una volta perquè no em puc quedar a casa, explica el pare. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Ahir  dimarts, a les 15.30 hores, es va complir la primera setmana des que va desaparèixer el Gabriel sense que hagi aparegut fins ara cap pista sòlida per trobar el seu parador malgrat el gran desplegament de mitjans policials ordenat pel Govern i l’enorme onada de solidaritat que ha fet que milers de voluntaris participin en les tasques de rastreig.

La samarreta blanca que portava el nen, trobada  dissabte a quatre quilòmetres de distància del camí on es va perdre el seu rastre, es configura com un dels únics fils sobre els quals estirar. L’anàlisi d’ADN  va confirmar el que ja havia avançat la família, que la peça pertany sense cap mena de dubte a la criatura de 8 anys. El ministre de l’Interior, l’andalús José Ignacio Zoido, molt implicat personalment en el desplegament de mitjans, es va afanyar a comunicar-ho per Twitter a primera hora del matí.

¿Què ens diu la samarreta? Potser molt, si hi ha mostres d’ADN d’altres persones, a més a més de les d’Ana, que va vestir el nen al matí i la va agafar del lloc on es trobava. El delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz,  va advertir que s’hauria d’esperar «perquè era  prioritari saber què se n’havia fet del nano». A partir d’aquí, va afegir, donaria més informació «perquè se segueix sotmetent a proves que triguen més temps». La Guàrdia Civil no va voler revelar aquesta dada clau, però la samarreta va deixar altres interrogants desconcertants a l’haver aparegut seca després d’un dia de pluja i en una zona que ja s’havia rastrejat unes quantes hores abans. És molt possible que algú la diposités allà. ¿Amb quina intenció? És molt difícil arribar a conclusions que no siguin  meres especulacions, sense conèixer altres variables que probablement ja estan en mans dels investigadors. El portaveu de la Guàrdia Civil no va voler entrar en la qüestió «perquè forma part de la investigació». Unes indagacions que estan sota secret de sumari.

Cartell amb la fotografia del nen Gabriel Cruz en un bar de Las Negras / JOSÉ LUIS ROCA

La figura de l'assetjador

La primera pista a aparèixer apuntava a la culpabilitat de Diego, l’home de 40 anys, que assetjava la mare del Gabriel des de feia gairebé dos anys. Va ingressar a la presó per haver trencat en dues ocasions l’ordre d’allunyament que pesava sobre la mare.

Encara que la família el va descartar com a sospitós, la Guàrdia Civil no s’hi ha pronunciat de manera taxativa. El punt clau que el vincula als fets és que el dia de la desaparició va manipular la polsera de geolocalització i la coartada que l’exonera de moment del cas l’hi proporcionen dos testimonis que el van veure una hora després de la desaparició del nen llegint a la terrassa de casa seva, a Antas. No sembla gaire sòlida, no obstant, si es té en compte que entre aquesta població i l’indret de la desaparició hi ha 45 minuts en cotxe, segons va poder comprovar aquest diari.

El temps corre contra l’esperança de trobar el Gabriel amb vida. Ho saben els investigadors i ho sap la família. Per això davant la falta de fils conductors clars, es va decidir ampliar el radi de recerca, que ahir va passar de 6 a 12  quilòmetres des del punt de la desaparició. Ja no serà una recerca massiva amb voluntaris sinó més especialitzada i dirigida a llocs clau, «com ara bases, masies abandonades i altres instal·lacions que es considerin». Es  va acabar el pont del Dia d’Andalusia i la gran majoria de persones que van ajudar en les tasques de rastreig han tornat a les seves feines.

Guàrdies civils observen imatges captades amb un dron / JOSÉ LUIS ROCA

Notícies relacionades

Perquè l’ànim no decaigui, en una compareixença portada a terme juntament amb el centre de comandament instal·lat a la veïna població de Las Negras, Patricia i Ángel, els pares  es van mostrar  esperançats que la samarreta acabi aclarint alguna cosa. «Ens fa pensar que cada dia estem més a prop i que Gabriel aviat tornarà a casa», van indicar . «No pararem  fins que aparegui, i veure que se segueix buscant  amb tant d’afany ens dona més força», va dir la mare.

Sobre el moment de la troballa de la samarreta, Ángel Cruz va indicar que ell i la seva parella van anar «a fer una volta per no estar aturats» i van sortir «a una zona per on solíem anar a passejar i era allà». «No estava a la vista sinó per unes canyes», va assenyalar després d’assegurar que ni la va tocar i per això no sap si estava humida o seca. Altres fonts de la família  van insistir que Ana la va agafar  i va comprovar que era del nen, al notar -hi l’olor de la mateixa colònia que ella li havia posat al matí.