Islàndia vol prohibir la circumcisió si no és per motius sanitaris

Els jueus i els musulmans protesten contra el projecte de llei

zentauroepp11182524 rabbis perform circumcision on a eight day old baby during a180221095216

zentauroepp11182524 rabbis perform circumcision on a eight day old baby during a180221095216 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts

Islàndia està a punt de ser el primer país europeu que prohibeixi la circumcisió, i això ha desencadenat les protestes de musulmans i jueus, que consideren que aquesta mesura va en contra de la llibertat religiosa.

El projecte de llei presentat al Parlament islandès proposa penes de fins a sis anys de presó per a qualsevol persona que realitzi una circumcisió que no sigui per raons mèdiques.

El cardenal Reinhard Marx, president de l'Església catòlica a la Unió Europea, va dir que el projecte era un “atac perillós” a la llibertat religiosa. “La criminalització de la circumcisió és una mesura molt greu que planteja una profunda preocupació”.

El projecte de llei islandès diu que la circumcisió de nens petits viola els seus drets i és incompatible amb la convenció de les Nacions Unides sobre els drets del nen. Estableix un paral·lelisme amb la mutilació genital femenina, ja prohibida a la majoria dels països europeus. A més, diu que les circumcisions es realitzen sense anestèsia i afirma que el procediment sovint es porta a terme “en llars que no són estèrils, ni metges, sinó líders religiosos. Existeix un alt risc d'infeccions en aquestes condicions que poden conduir a la mort“. Reconeix que, si bé els pares tenen el dret de donar orientació religiosa als seus fills, “aquest dret no pot excedir mai els drets del nen”. Els nens que desitgen ser circumcidats per raons religioses o culturals ho poden fer quan arriben a una edat en què “comprenen el que implica aquesta acció”, suggereix.

Silja Dögg Gunnarsdóttir, promotora de la iniciativa, va subratllar: “Estem parlant dels drets dels nens, no de la llibertat de creença. Tots tenen dret a creure en el que volen, però els drets dels nens estan per sobre del dret a creure". “Si Islàndia recolza això, crec que altres països el seguiran”, va afegir.

Reacció de jueus i musulmans

Moshe Kantor, president del Congrés Jueu Europeu, va afegir que no hi havia evidència que la circumcisió fos perjudicial. “Aquest intent de prohibir una pràctica central de les comunitats jueves prové de la ignorància sobre la pràctica i el seu efecte sobre els nens jueus, en lloc d'enviar un missatge que els jueus ja no són benvinguts a Islàndia”, va dir. Per la seva part, grups jueus asseguren que el procediment només el porten a terme professionals altament capacitats i regulats, coneguts com a mohelim.

Notícies relacionades

Ahmad Seddeeq, l'imam del Centre Cultural Islàmic d'Islàndia, va dir que el projecte de llei contravenia la llibertat religiosa. “La circumcisió s'ha practicat durant segles, està profundament arrelada en les tradicions culturals i religioses”, va dir.

Les comunitats jueves i musulmanes adverteixen que si la circumcisió es prohibeix la pràctica passarà a la clandestinitat o les minories religioses viatjaran o es traslladaran a països on està permesa.