ACTIVISTA A INTERNET

Mor John Perry Barlow, autor de la Declaració d'Independència del Ciberespai

Va ser lletrista de Grateful Dead i fundador de l'Electronic Frontier Foundation

zentauroepp41953003 john perry barlow180208103151

zentauroepp41953003 john perry barlow180208103151

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Si internet fos un Estat, la Declaració d'Independència del Ciberespai seria el seu text fundacional. El text compleix avui 22 anys. El seu autor, John Perry Barlow, ha mort aquest dijous de matinada (hora espanyola) als 70 anys mentre dormia. 

Antic lletrista deGrateful Dead, Barlow era conegut com un dels principals activistes en pro dels drets civils a internet. Va ser un dels fundadors de l'Electronic Frontier Foundation (EFF), la principal organització de ciberdrets, amb John Gilmore Mitch Kapor, i el seu president fins ahir. 

"No és exagerat afirmar que internet com la coneixem i volem existeix per la visió i el lideratge de Barlow. Ell va veure internet com un espai de llibertat, on les veus tant temps silenciades podien trobar la seva audiència i la gent podia connectar-se amb altres sense importar-li la distància física", afirmava aquest dijous l'EFF a la seva web

Criticat per alguns per "utòpic" i "idealista", amb l'EFF va impulsar campanyes a favor de la defensa de la neutralitat de la xarxa, la llibertat d'expressió, contra la censura dels governs i la transparència. En els últims temps han recolzat fins i tot campanyes més enllà de la xarxa, com la que han emprès contra la vigilància biomètrica als aeroports i l'ús de càmeres de seguretat indiscriminadament. 

Barlow va presentar la Declaració d'Independència del Ciberespai el 1996, i la va presentar el 8 de febrer com a resposta a l'aprovació de la Telecommunications Act del govern dels EUA.

Notícies relacionades

En aquesta declaració consagra l'autoregulació d'internet, la no interferència dels governs i la igualtat de les persones i les xarxes.

"On hi hagi verdaders conflictes, on hi hagi errors, els identificarem i resoldrem pels nostres propis mitjans. Estem creant el nostre propi Contracte Social. Aquesta autoritat es crearà segons les condicions del nostre món, no del vostre. El nostre món és diferent. El Ciberespai està format per transaccions, relacions, i pensament en si mateix, que s'estén com una quieta onada en la teranyina de les nostres comunicacions. El nostre món està a la vegada a tot arreu i enlloc, però no està on viuen els cossos.
"Estem creant un món on tothom pot entrar, sense privilegis o prejudicis deguts a la raça, el poder econòmic, la força militar, o el lloc de naixement. Estem creant un món on qualsevol, a qualsevol lloc, pot expressar les seves creences, sense importar com siguin de singulars, sense por de ser coaccionat al silenci o al conformisme... (Text complet)" Personatge polèmic, Barlow, fill d'un legislador republicà que el va educar d'una manera molt estricta, va ser republicà llibertari, va demanar el vot per a Bush, després per al demòcrata John Kerry i ha acabat abjurant de Donald Trump i acusant-lo de fer "manifestos de Facebook". Entusiasta de l'LSD, va tenir quatre fills i diverses parelles.