Informe mèdic

Militar, la professió amb més risc d'engreixar

El personal de seguretat, els camioners i els cuiners també encapçalen una llista de l'Institut Mèdic Europeu de l'Obesitat

zentauroepp41939487 180207102120

zentauroepp41939487 180207102120

3
Es llegeix en minuts

Militars, personal de seguretat, camioners, cuiners, manipuladors d'aliments i oficinistes són els professionals que tenen més risc d'engreixar-se, segons ha informat l'Institut Mèdic Europeu de l'Obesitat (IMEO). Tots ells tenen en comú una sèrie de factors, com un espai de treball reduït que limita la mobilitat; falta d'activitat física regular o la seva mala planificació; proliferació d'hàbits no saludables, com fumar, dormir poc, treballar sota pressió o estrès; alimentació a base de menús suculents, menjar ràpid, entrepans i fregits; picar entre hores; i ús més sedentari del temps lliure i l'oci.

"L'obesitat a l'Exèrcit s'ha plantejat com una qüestió de prestigi i imatge, però en el fons segueix sent un problema de salut derivat d'un entorn restrictiu hostil i uns hàbits de vida inadequats", ha comentat el portaveu de l'IMEO, Rubén Bravo.

En concret, entre el gremi dels serveis de seguretat i militars, algunes de les causes que més podrien influir en el sobrepès i l'obesitat dels seus membres són la inestabilitat dels seus horaris, amb torns de dia i nit i jornades maratonianes; el temps reduït per cuinar, la mala planificació dels àpats i la tendència de picar entre hores; l'estrès físic i emocional a què es veuen sotmesos; i la insuficient pràctica d'exercici físic.

"Són professions sotmeses a una contínua pressió i estat d'alerta que pot derivar en més ansietat pel menjar que pot conduir a una sobreingesta, tant en quantitat com en calories", ha comentat la nutricionista clínica de l'IMEO, Carmen Escalada, per aconsellar a aquests professionals portar una dieta variada i equilibrada, menjant cada 3 hores per evitar passar gana i ansietat.

Cuiners amb sobrepès

En el món de la restauració col·lectiva, el personal a qual s'associa més risc de patir sobrepès i obesitat són els cuiners i els manipuladors d'aliments. I és que, en els dos casos, durant tota la seva jornada laboral estan en contacte directe amb els aliments: manipulen, cuinen, oloren, assaboreixen i tasten el producte o plat final.

A l'estar tot el dia envoltat d'aliments, aquest col·lectiu és més procliu a picar entre hores per ansietat. "En la pauta nutricional tant de cuiners com de manipuladors d'aliments, recomanaríem organitzar bé els horaris dels àpats (l'ideal seria cada 2 o 3 hores) i planificar els dinars i els sopars de cada dia, segons el que es cuini, ja que a la majoria dels centres no es deixa, per normativa, portar menjar de fora als empleats", ha argumentat la nutricionista Estefanía Ramo.

Per a mig matí i per al berenar la millor opció seria un lacti desnatat, embotit magre o gelatina sense sucre afegit, mentre que per a la primera part del dia s'hi pot afegir una peça de fruita. Així mateix, és recomanable, independentment si es fa torn de matí, tarda o nit, arribar al lloc de treball havent fet el corresponent àpat a casa per evitaran en aquesta ingesta picar innecessàriament.

Poc temps per menjar

Notícies relacionades

El gremi dels camioners i els serveis de transport tenen característiques particulars, ja que gairebé no disposen de temps lliure per fer activitat física. A causa de la naturalesa de la seva feina, passen molt temps asseguts i en repòs i la seva taxa metabòlica tendeix a anar disminuint amb l'edat, i sobretot a mesura que incrementen el pes i la massa de greix. "A més, un dels seus principals problemes és que tenen poc temps per menjar i escasses opcions per menjar bé", ha dit la nutricionista de l'IMEO Andrea Marqués.

En relació amb els oficinistes i càrrecs directius, els experts de l'IMEO han recordat que el problema d'aquest tipus de feina es troba fonamentalment en els horaris dels àpats per la falta de temps i el lloc on es fan els àpats, principalment.