A Màlaga

'Manada militar' a Antequera: Una soldat denuncia haver sigut violada pels seus companys

La víctima, que va donar positiu per barbitúrics, creu que els agressors la van drogar

La dona, amb records borrosos, parla d'almenys dos homes a l'habitació on va pernoctar

Investiguen una possible violació grupal a la base de lExèrcit de lAire dAntequera / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un jutjat militar i la Policia Nacional investiguen la suposada violació grupal d’una soldat de 35 anys a l’interior de l’aquarterament de l’Exèrcit de l’Aire d’Antequera (Màlaga) el desembre passat. Segons la denúncia presentada per la dona, algú li va administrar alguna mena de droga a la seva beguda mentre estava de festa amb uns companys en un pub i al despertar-se l’endemà, amb un fort mal de cap, no recordava res del que havia passat, encara que presentava un hematoma i molèsties al pit i al llavi. Després ha pogut recordar moments d’aquella nit i parla d’almenys dos agressors.

La presumpta víctima, que actualment està de baixa i amb tractament psicològic, ja havia denunciat internament al setembre un abús sexual d’un company que també va estar al bar la nit en què es va produir l’agressió múltiple. Sobre aquest últim incident, la víctima ha presentat fins a tres denúncies per una violació mitjançant l’ús de substàncies estupefaents, en cada una de les quals va anar ampliant les dades a mesura que anava recordant detalls de la nit de l’agressió.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) han indicat que hi ha dos jutjats de la ciutat d’Antequera instruint les diligències. En un, el cas encara està en fase molt preliminar, a l’espera que la policia ampliï el seu informe, mentre que el jutjat militar togat número 21 de Sevilla, després de tenir coneixement del cas, ha demanat a l’altre jutjat civil que s’inhibeixi a favor seu, decisió que està a l’espera que es pronunciï el ministeri fiscal. De moment, assenyalen les citades fonts, no hi ha ningú detingut ni s’ha identificat encara els presumptes autors de l’agressió.

La denúncia de la soldat, que va ser avançada pel programa televisiu Espejo público d’Antena 3, és esgarrifosa, i encara que la noia té records difusos d’aquella nit va reconèixer davant la policia que es «va sentir com un tros de carn». Va explicar als agents que tenia «vagues records amb la llum de l’habitació encesa», espai on hi havia almenys dues persones. D’una d’elles, amb la pell morena, va relatar: «Em movia mentre m’agafava del braç i em deia coses».

També recorda un altre home, més gran que l’anterior, «amb una respiració molt profunda», del qual notava el contacte al seu costat esquerre i la seva cara, que li resultava «molt desagradable». No obstant, alguns companys d’aquarterament han testificat que hi podria haver més persones involucrades en l’agressió sexual i que durant la matinada es van poder sentir «udols» procedents dels soldats, que inicialment es van atribuir al fet que estaven ebris per la festa però que després, a través de diverses converses a les instal·lacions militars, vinculen el que estava passant amb la víctima.

Festa de la patrona

La suposada agressió a l’aquarterament de Bobadilla, on la jove feia més d’un lustre que estava destinada com a soldat militar de la secció de Policia de l’Exèrcit, es va produir el 10 de desembre passat, quan al voltant de les 15.00 hores va sortir amb uns companys a celebrar la festivitat de la patrona de l’Exèrcit de l’Aire. Va acabar en un bar a prop de la caserna, i en un moment donat va anar al bany i va deixar la seva cervesa a la barra. Quan va tornar, la beguda tenia un gust amarg, però ella no hi va donar importància. Sí que li va estranyar, no obstant, que dos companys que sempre estaven de broma gairebé no se li acostessin.

La dona tenia pensat dormir a l’habitació d’una companya dins de la caserna, que va marxar sense deixar-li les claus. En la denúncia explica que un caporal major li va explicar l’endemà que, al voltant de la una de la matinada, la va acompanyar de tornada a l’aquarterament perquè estava «una mica perjudicada». Va ser ell qui li va posar el pijama, la va posar al llit a l’habitació de la seva amiga, «que creu que tenia posades les claus a la porta», i se’n va anar. La dona només es va despertar per anar al bany i va trobar restes semblants a semen a les seves mitges.

Prova de drogues

Notícies relacionades

L’endemà, el caporal li va explicar que havia notat la víctima «en actitud una mica estranya» al bar, suggerint-li una prova de drogues que al final va donar positiu en barbitúrics. Per això la va instar a denunciar el que havia passat.

Segons passaven els dies, la noia va poder recordar que al bar un grup de companys van començar a tocar-la mentre ella intentava escapolir-se, i que un d’ells fins i tot se li va acostar a l’orella per fer-li un comentari groller al voltant del seu aspecte físic. En la denúncia també apunta que un dels militars del bar va arribar a comentar en el passat la seva intenció de donar-li una droga algun dia per mantenir-hi relacions.