L'ESCÀNDOL DELS ABUSOS

El manifest d'artistes contra el "puritanisme" sexual enerva les feministes a França

Activistes i polítiques responen al text firmat per Catherine Deneuve

zentauroepp41549239 files  this file photo taken on may 17  2016 shows french fe180111111131

zentauroepp41549239 files this file photo taken on may 17 2016 shows french fe180111111131 / JOEL SAGET

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una trentena de feministes franceses han criticat la tribuna publicada aquest dimarts a Le Monde en què un centenar d'artistes franceses carregaven contra la "justícia expeditiva" de la campanya generada pel cas Weinstein #metoo i el "puritanisme"cas Weinstein, ja que consideren que banalitza la violència sexual

En aquest text, publicat a France InfoFrance Info, la seva autora, l'escriptora feminista Caroline de Haas, ha lamentat que "cada vegada que els drets de les dones progressen, que les consciències s'eleven, les resistències apareixen".

Segons assenyala, els arguments utilitzats a la tribuna de Le Monde no són nous i s'assemblen als comentaris a la feina al voltant de la màquina de cafè o als dels dinars familiars. "Aquesta tribuna és com el col·lega o l'oncle cansat que no comprèn el que està passat", assenyala.

La militant recorda que a França "cada dia centenars de milers de dones són víctimes d'assetjament", de "desenes de milers" d'agressions sexuals, i es cometen "centenars de violacions".

Així mateix, assenyala que el llenguatge influeix en el comportament humà, i "acceptar insults contra les dones significa permetre la violència". "El domini del nostre idioma és un senyal que la nostra societat està progressant", sosté.

"¿Com es pot imaginar per un moment una societat alliberada en què les dones disposin dels seus cossos i de la seva sexualitat plenament i lliurement quan més de la meitat afirmen haver patit violència sexual?", es pregunta.

Violència i seducció

Per un altre costat, les feministes franceses critiquen que les firmants de la tribuna de Le Monde "barregen deliberadament una relació de seducció, basada en el respecte i el plaer, amb la violència". En aquest sentit, assenyalen que "la violència no és un augment de la seducció", ja que mentre que amb la primera es considera l'altre com un "objecte disponible", la seducció considera l'altre com el seu igual.

Notícies relacionades

Així mateix, critica que, segons la tribuna d'aquest dimarts, la responsabilitat recau en les dones i que són elles les que han d'aprendre de petites a no deixar-se intimidar, cosa que, segons les feministes, no aborda la responsabilitat dels homes ni la seva educació: "Tenim dret a no ser insultades, xiulades, agredides ni violades".

"¿Els porcs i els seus aliats estan preocupats? És normal. El seu vell món està desapareixent. Molt lentament, molt lentament, però inexorablement. Algunes reminiscències polsegoses no canviaran res, encara que es publiquin a Le Monde", diu el text.