CONSULTA POPULAR

Els catalans elegeixen 'cassolada' com a neologisme del 2017

L'acció de protestar amb cassoles desbanca altres candidats com 'feminicidi' o 'transgènere'

zentauroepp40564590 barcelona 16 10 2017 cacerolada en el clot por la prision in171016224723

zentauroepp40564590 barcelona 16 10 2017 cacerolada en el clot por la prision in171016224723 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La paraula cassolada, amb un 23,8% dels vots, ha sigut elegida com el neologisme de l’any 2017 en una iniciativa de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que han fet una consulta popular en la qual han participat més de 5.600 persones.

En segon lloc en la votació –que ha triplicat els participants en la passada edició– ha quedat fer pinya, amb el 17,6% dels vots, seguida de feminicidi (13%), transgènere (12,3%), micromasclisme (9,8%) i sobiranisme (9%), segons van informar l’IEC i la UPF ahir dilluns. Altres candidats han obtingut menys del 5 % dels vots emesos: gentrificació (4,9%), judicialitzar (4%), hiperventilar (3,2%) i turismofòbia (2,4%).

La paraula cassolada ja figura en el Diccionari de la llengua catalana en el sentit de menjar el que s’ha cuinat en una cassola, i ara és el sentit de protesta col·lectiva en què es fa soroll amb cassoles la que podria entrar si l’IEC ho considera oportú.

TANCAR FILES / La segona classificada, fer pinya, no consta en el diccionari de referència de la llengua catalana, malgrat que és una expressió molt arrelada en el llenguatge casteller. Sí que la contempla el Termcat, el centre que normalitza els neologismes en llengua catalana, que la recull només en el sentit que li donen les colles castelleres, però no en el figurat de sumar esforços per aconseguir una meta o fer front a l’adversari, encara que només aquest segon sentit (l’equivalent a tancar files) és pròpiament un neologisme.

Notícies relacionades

El tercer aspirant més votat, la paraula feminicidi (assassinar una dona només per la seva condició femenina, pel mer fet de ser dona), és un exemple de paraula derivada que encara no figura en cap diccionari.

Les cassolades com a sistema de protesta van tenir el seu origen a l’Amèrica Llatina, però s’han importat a Europa des de fa uns anys com a forma barata i fàcil de protestar. L’any passat es van convocar cassolades a favor i en contra de la independència de Catalunya, contra els narcopisos del Raval o contra els talls de llum.