regals per reis

S'acosten els Reis: ¿Quina joguina és idònia per a cada edat?

Els Reis estan molt a prop. Botigues de joguines de sempre equilibren a les seves prestatgeries i aparadors jocs tradicionals i productes que captiven les criaturas des de la televisió. Les edats dels nens i nenes marquen un punt de partida clau en la selecció de les joguines. De 0 a 12 anys hi ha molt per repartir. Les edats orienten, però capacitats i sensibilitat de cada menor contribueixen, segons els experts, a triar el seu millor regal, tenint en compte que, en aquella elecció, diversió, aprenentatge i socialització es posen, també, en joc.

zentauroepp41396848 barcelona 22 12 2017 sociedad reportaje de juguetes por edad171230150925

zentauroepp41396848 barcelona 22 12 2017 sociedad reportaje de juguetes por edad171230150925 / ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales

«El joc és una activitat intrínsecament motivadora perquè ens ofereix un repte que genera incertesa. Ens atrau, ens aporta plaer i ens fa segregar dopamina –un neurotransmissor amb funcions importants en la motivació, la regulació del son i l'humor-». Les paraules de l'enginyera especialitzada en neuroeducació i professora del Màster d'Educació per a la Transformació Social de la UB Marta Ruiz precedeixen dues advertències: «El joc és una activitat lliure, no podem forçar ningú a jugar; i si el joc no atrau, segurament és perquè el repte que planteja no està ben calibrat per a la persona. Massa fàcil o massa difícil», diu.

Rubén Bárcena, professor de l'IES Avet Roig de Sant Celoni i especialista en aprenentatge basat en jocs, suggereix distanciar-se de la idea de l'article aparcanens, que únicament els calma i aïlla, i prestar més atenció al joc com una oportunitat més per «crear temps en família», diu. Sigui quina sigui la franja d'edat.

DE 0 A 2 Colors i formes per a psicomotricitat fina

ANURIA PUENTES

Tocar-ho tot i posar-s'ho a la boca és el comú denominador en les criatures de 0 a 2 anys. «Comencen a experimentar amb mides i quantitats, tot és a nivell molt bàsic, però ja ho comencen a descobrir», comenta Judit Escudé, des de la botiga de joguines familiar Abitare Kids-Barruguet (amb botigues a Barcelona i Terrassa). Materials i textures agradables, fàcilment rentables, i sense risc de ser engolits són aptes per a aquesta franja d'edat. «Des de la pediatria i la pedagogia s'ha investigat molt sobre desenvolupament sensor i motor ('memories' tàctils, jocs d'equilibri...)», explica Marta Ruiz. Pilotes i ossets suaus, blocs apilables, passejador o llibres de plàstic o tela són bones idees.

DE 2 A 4 Primeres bicicletes, puzles i cuinetes

JORDI COTRINA

A partir dels dos anys, la imitació de la vida real que envolta els més petits de casa, i el joc simbòlic ja entren en acció en els seus moments de joc. De manera natural, i malgrat el seu curta edat, ja comencen a assenyalar les seves preferències. Formes geomètriques diferenciades per colors per encertar en motllos i primers puzles que estimulen una lògica incipient són algunes de les opcions que des de botigues com Imaginarium ofereixen en aquestes edats, una etapa en què ninos i pilotes encara comparteixen gènere. I en això les cuinetes són el gran paradigma. Nens i nenes en disfruten sense distinció. Al capdavall, els grans xefs també poden començar a forjar-se jugant. Igual que els futurs atletes, ja que en parcs i àmplies voreres després de Reis segueixen triomfant, any rere any, primeres bicicletes i tricicles, grans aliats de la psicomotricitat. 

DE 4 A 6 Pinypon i el despertar en els somnis Disney

jordi cotrina

Entre els 4 i els 6 anys, la carta als Reis Mags s'escriu sola. La televisió i les pel·lícules i sèries de firmes com Disney són el Goliat dels jocs alternatius. Playmobil, Lego i construcció de realitats fantàstiques on crear les seves històries els motiva. «Aquí les disfresses són un gran recurs», apunta l'especialista en neuroeducació, Marta Ruiz. «Com més obertes siguin, millor. Trossos de roba i accessoris que els puguin utilitzar un dia per ser pilot d'avió, i l'endemà, un rei», diu. «I tots els aparells per jugar al parc: pales, carretes, galledes...», també estan ben indicats per a aquesta franja d'edat. «Aquesta etapa és molt important per al seu desenvolupament, per això les peces de Lego per a muntatges són molt apropiades», diu Ricardo, de la botiga de joguines Tio Sam. «I per al desenvolupament afectiu i social, nines, ninots i sets de Playmobil. Amb ells comencen a saber cuidar i com es relacionen les persones», acaba dient.

DE 6 A 8 Construccions que eleven la imaginació

ricard cugat

Plus Plus és una marca danesa de jocs de construcció. És un dels articles destacats per a aquella infància entre els 6 i els 8 anys, en la preciosa botiga de joguines Bateau Lune que el belga Fabien Cardinal regenta a la plaça de la Virreina de Barcelona. És el paradís de les joguines alternatives. L'arquitectura i els jocs de taula també els recomana. «Puzles també, perquè relaxen a la vegada que desperten la imaginació. Muntar, construir els encanta en general a aquesta edat», diu el venedor de joguines.

DE VUIT A DEU Fomentar la memòria amb pares i avis

elisenda pons

Notícies relacionades

Brainbox és una marca britànica de jocs de taula educatius. Les seves caixes són grans aliats del cervell perquè guarden fitxes d'animals, ciutats, rius i una infinitat de curiositats del món que els participants només tenen deu segons per memoritzar. El desafiament de la memòria tempta pares i avis a compartir partides amb els menors. «Són per a tota la família que estimulen també la col·laboració. I són una bona opció per a aquells que són més reticents a deixar entrar màquines en lloc de jocs a casa», suggereix Mònica, des de la botiga d'Eureka Kids del 42 de Gran de Gràcia. Jocs científics, el parxís, les dames i els primers escacs, a més de l'enigmàtic cub deRubik són també bones opcions en aquesta edat en què la robòtica i l'arsenal més tecnològic i digital ja estan a punt d'aparèixer.

DE 10 A 12 Jocs de taula sobre totes les temàtiques

NURIA PUENTES

En aquesta última franja, abans d'entrar ja de ple en l'adolescència, els jocs de taula competeixen molt directament amb els productes electrònics. «Molts pares i mares ens demanen consell sobre jocs de taula que puguin atraure els seus fills i filles mirant d'esquivar l'altra gran oferta», explica Xavi Moratonas, creador de la selecta botiga www.lu2.cat. Un dels avantatges de la dedicació i coneixement de professionals del joc de taula com ell és que ofereix en escoles, centres cívics i a particulars la possibilitat de jugar unes quantes partides abans de decidir quin joc comprar. Els seus tallers descobreixen una extensa varietat de jocs que contribueixen a potenciar tot allò que al col·legi aprenen. «A més, els jocs de taula respecten sempre molt més la igualtat de gènere a qualsevol edat», precisa el professor de secundària Rubén Bárcena. Instruments musicals de joguina o de veritat, pilotes, patins, pintures, argiles i sets de costura també resulten sempre un bon recurs segons els experts. Per llançar-se a l'aprenentatge sempre és bona edat.